A Magyar Orvosi Kamara elhatárolódik vírustagadó tagjaitól

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 3.

Tudomány

Sajnos van olyan orvos, aki szerint a járvány csak hiszti.

„A Magyar Orvosi Kamara (MOK) Elnöksége a Területi Szervezetek vezetőinek döntő többsége által aláírt állásfoglalással összhangban a leghatározottabban elhatárolódik az utóbbi hetekben mind nagyobb publicitást és hangerőt elérő vírusszkeptikus vagy egyenesen vírustagadó, a SARS-CoV-2-es vírus veszélyeit és a vele szemben való védekezés fontosságát megkérdőjelező csoportoktól, az azokat vezető orvosoktól, gyógyszerészektől és egyéb végzettségű önjelölt igazságosztóktól” – írja a MOK mai közleményében.

A szervezetnek ugyan nem feladata, hogy összeesküvés elméleteket cáfoljon, mivel azonban az egyik vírustagadó a MOK vezető tisztségviselői közé tartozik (dr. Pócs Alfréd ortopéd sebész, harcos 5G elleni aktivista), nem mehetnek el szó nélkül az általa terjesztett tanok mellett. Mivel Pócs nem magánemberként, hanem a MOK tisztségviselőjeként tette tudománytalan nyilatkozatait – ezzel aláásva a szervezet hitelét – a kamara elnöksége etikai bejelentést tesz ellene.

Továbbá a MOK elhatárolódik egy másik kamarai tagtól, dr. Tamasi Józseftől, illetve a kamarán kívüli dr. Gődény György gyógyszerész által hirdetett összeesküvés-elméletektől. Mint írják, ezek az elméletek „a jelen koronavírus okozta járványveszélyt a média és különböző kormányok, illetve egyéb >>háttérhatalmak<< okozta hisztériának állítják be, tagadják a távolságtartás és a maszkviselés tudományosan sokszorosan megalapozott fontosságát a vírus terjedésének lassításában, valamint általános oltásellenes attitűdöt is közvetítenek.”

Figyelmébe ajánljuk