A Microsoft szerint a GPT-4-nek már józan esze van

  • narancs.hu
  • 2023. május 19.

Tudomány

A GPT-4 nagy nyelvi modell nem memorizál, hanem tanul.  Bár vannak még hibái, a kutatók szerint sok mindenben már az emberi intelligenciára kezd hasonlítani.

A mesterséges intelligencia fejlesztése terén az utóbbi évek egyik legfontosabb áttörését a nagy nyelvi modellek (LLM) megjelenése jelentette. Mivel a Microsoft dollármilliárdokat fektetett a ChatGPT-t is kifejlesztő OpenAI-ba, a cég kutatói már akkor hozzáfértek a ChatGPT-4-hez, mielőtt az élesedett volna. A technológia képességeit egy tanulmányban összegezték, amely igen érdekes megállapításokat tartalmaz – írja a hvg.hu az Interesting Engineering nyomán.

A redmondi cég kutatói szerint a GPT-4 jelentős lépés a mesterséges általános intelligencia (AGI) felé. Az ilyen gépek emberi intelligenciát mutatnak, és képesek bármilyen szellemi feladatot végrehajtani, amire egyébként az ember is képes lenne.

 A valódi tanulás és a memorizálás közti különbség érzékeltetésére a csapat egy hónapon belül háromszor kérte arra a mesterséges intelligenciát, hogy rajzoljon egy unikornist a TikZ-ben.

A csapat megjegyzi, annak ellenére, hogy a GPT-4 „csak” egy nagy nyelvi modell,

már a korai verzió is figyelemre méltó képességekkel rendelkezett különböző területeken és feladatokban,

mint például az absztrakció, a megértés, a kódolás, a látás, a matematika, a jog, az emberi motívumok megértése, az orvostudomány, sőt, még az érzelmek is. Bár még mindig vannak alapvetői hibái, a rendszer nagy előrelépés az AGI felé.

A kutatók hangsúlyozták, bár a tanulmányuk részletes, nem biztos, hogy megfelel a tudományos publikáció minden kritériumának, ezért érdemes az eredményeket fenntartással kezelni. Ugyanakkor az egyértelműen kirajzolódik belőle, hogy a technológia milyen elképesztő dolgokra képes.

A Google véleménye szerint néhány évre vagyunk a tökéletes mesterséges intelligenciától. A cég azt ígéri, nem lesz baj a kifejlesztéséből.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?