Adathalmozás - Az IMDb 17 éve

  • Gõzsy Kati
  • 2006. július 13.

Tudomány

Többször is elvállaltam, hogy a Legyen Ön is Milliomos! című Vágó-műsorban telefonos segítséget nyújtsak filmes témában, mert tudtam, hogy az Internet Movie Database (IMDb) használatával lehetetlen beégni. Beírom a keresőbe a kérdést, századmásodperc alatt megkapom a helyes megoldást, és már rég beolvasom, amikor a versenyző még csak a b) választ próbálja nekem felidézni.

Többször is elvállaltam, hogy a Legyen Ön is Milliomos! című Vágó-műsorban telefonos segítséget nyújtsak filmes témában, mert tudtam, hogy az Internet Movie Database (IMDb) használatával lehetetlen beégni. Beírom a keresőbe a kérdést, századmásodperc alatt megkapom a helyes megoldást, és már rég beolvasom, amikor a versenyző még csak a b) választ próbálja nekem felidézni.

*

785 379 filmcím és 2 084 145 filmes alkotó adatlapja szerepel ebben a havonta 38 millió mozikedvelő által látogatott adatbázisban egy helyen, könnyen kereshető, átlátható formában. Ha egy-egy film vagy tévésorozat epizódjára bukkanunk, töméntelen információval találkozunk az olyan alapvetőbbektől kezdve, mint műfaji meghatározás, tartalomleírás, stáblista, az olyan kevésbé ismertekig, mint filmes bakik, fesztiváldíjak vagy akár bevételi eredmények. Ha a filmes alkotók adatlapját nézzük, szintén sok mindent megtudhatunk a születési naptól kezdve az eredeti hajszínen át az exekig. Ha például Dobó Kata színésznőre keresünk, látjuk, hogy a Madness Is Catching című, Siddhartha herceg életéről szóló film főszereplője lesz. Ugyanitt az is kiderül, hogy "1999-ben kezdődött romantikus kapcsolata" még tart Andy Vajna producerrel.

Az IMDb története 1989-ben indult. A 23 éves Col Needham és barátai a rec.arts.movies nevű usenet-hírcsoporton informálták egymást az aktuális filmes hírekről és pletykákról. A beszélgetéseikben gyakran ismétlődő témákat később négy listára csoportosították: a színészek, a színésznők, a rendezők és az elhunyt filmes alkotók listájára. 1990 októberére 23 000 címszó gyűlt össze így 10 000 filmről és tévésorozatról. Needham ezt kaotikusnak találta, és kereshetővé tette a listákat egy unixos program segítségével. Így született meg az IMDb, csak akkor még rec.arts.movies adatbázisként volt ismert. A célja már akkor is az volt, hogy hasznos és friss információkat nyújtson ingyenes, online eléréssel.

Ez még az ősidőkben történt, azelőtt, hogy a böngésző grafikus bétatesztelését elkezdték volna. 1993-ra az adatbázist kiegészítették háttérinformációkkal, bibliográfiákkal és érdekességeket tartalmazó listával. Ugyanebben az évben átkerült az egész a World Wide Web hálózatra, vagyis a ma ismert világhálóra. A webes verzió hátterét a walesi cardiffi egyetem informatikai tanszékének szervere biztosította, az új felületet pedig Rob Hartill alkotta meg. Nem üzleti vállalkozásnak szánták, sokkal inkább olyan egyetemisták és programozók lelkesedéséből fakadt, akik kíváncsiak voltak a színésznők titkosabb adatai mellett arra is, hogy ők maguk mire képesek az internet segítségével. Hartillt és Needhamet ekkor még az is lenyűgözte, ha egy nap százan próbáltak belépni az adatbázisba, hogy egy-egy adat lekérdezése mellett újabb információkkal gyarapítsák az oldalt. Az olvasók által beküldött információk eleinte karbantartók segítségével kerültek fel, de 1994 óta ehhez már nincs szükség közvetítőkre.

Mindez 1995-re annyira megnövelte a forgalmat, hogy a hetente beküldött információtömeg nagyobb lett, mint a teljes 1990-es adatbázis. Több szervert is beüzemeltek világszerte, és írtak egy szoftvert a beérkezett információk kezelésére, ellenőrzésére és jóváhagyására. Elértek viszont a használt eszközök kapacitásának és az adatbázist fenntartó önkéntesek tűrőképességének határához. Ekkor még csak a Yahoo és a HotWired tudta hirdetők nélkül fenntartani magát, az IMDb számára lehetetlennek tűnt az ingyenes adatbázis missziója. 1996-ban végül külső befektetők nélkül maguk az alapítók hozták létre a céget, az Internet Movie Database Ltd.-t, hogy reklámokból és partnerszerződésekből tartsák fenn szolgáltatásukat. Kereskedelmi honlapként a Fox stúdió volt az első nagyobb hirdetőjük, az első hirdetett film pedig az 1996-os A függetlenség napja.

Bár aggódtak a kommercializációval kapcsolatos visszajelzések miatt, meglepően kevés panasz érkezett. A tulajdonosok továbbra is otthonról dolgoztak, esténként és hétvégén, a rendes munkájuk kiegészítéseként, csak néhányan vállalták teljes munkaidőben az adatbázis karbantartását. Közben újabb szervereket állítottak fel az Egyesült Államokban és Angliában. 1997-ben az 1990-es adatok százszorosát és az 1995-ös adatok kétszeresét tették fel. 1998-ra az IMDb a világ egyik legtöbbet látogatott honlapja lett havi 18 millió felhasználóval, 400 ezer filmcímmel és 1,4 millió alkotóval.

Ekkorra már megkörnyékezték őket a nagyobb cégek, de az IMDb tulajdonosai attól féltek, hogy pénzért értékesítenék az adataikat. Egyedül Jeff Bezosszal, az Amazon.com vezetőjével mertek üzletet kötni 1998-ban. Bezos felajánlotta, hogy ingyenes maradhat a tájékoztatás, de az adatbázis üzemeltetéséért cserébe a felsorolt művekhez a video- és DVD-rendelés lehetőségét csatolja. Az IMDb tulajdonosai az Amazon.com cég leányvállalataként kaptak először profitot a befektetett időért. Az oldal látogatóiból pedig milliónyi potenciális vásárló lett.

Persze az IMDb nemcsak moziadatbázis. Napi filmes és tévés híreket közöl, és aktuális mozis eseményekről emel ki információkat. Idén januártól pedig egy-egy tévésorozatnak már nemcsak egy közös gyűjtőlapja létezik, hanem az epizódok egyenként is felkerülnek. Ez Needham szerint a legnagyobb átalakítás volt az IMDb történetében: 485 000-ről 750 000-re duzzasztotta az adatbázis adatlapállományát.

2002-ben előfizetéses szolgáltatást is indítottak IMDbPro néven. Ezt a szakmabeliek rendelhetik meg, és a filmiparban mozgó személyek elérhetőségétől kezdve az eseménynaptárokon át a filmek friss nézettségi adataiig minden megtalálható. Az információk nagy része a mai napig önkéntes kutatóktól, adatközlőktől származik, akiket 2003 óta a hiánypótlás vágya mellett már az a cél is hajt, hogy bekerüljenek a top 100 adatközlő közé, és így ingyenes hozzáférést kapjanak az IMDbPro-n. És hogy ki tölthet fel adatokat? Minden mozirajongó, aki regisztrál. Május 10-ig ezt 8 630 000-an tették meg.

Link: IMDb - www.imdb.com

Figyelmébe ajánljuk