Tartalom

Narancs XVIII. évf. 28. szám (2006-07-13)

Publicisztika

Publicisztika

Bocs

"Ezek egyszer még bocsánatot fognak kérni tőlem" - mondta Princz Gábor indulatosan két évvel ezelőtt a TV2 nyári partiján, oldalán Noszály (Nagy Õ) Sándorral.

Publicisztika

Jobb ötletek híján

2006. július 10-én az Országgyűlés elfogadta a Gyurcsány-csomag legfontosabb elemeit. Ezentúl több adót kötelesek fizetni a következők.

Dénes Ferenc

Publicisztika

Labdarúgó-világbajnokság: Három hülye

"A bíró sporttársnak mi okból tetszik vajon nem a szabályokkal harmonizálva vezetni a mérkőzést?" - ragadta volna nyakon a történet szerint egy futballozó a mérkőzés játékvezetőjét.

Egotrip
Külpol

Külpol

Tehetetlenül - Amerika és az iráni atom

Mahmud Ahmedinedzsád iráni elnök egy vidéki tömeggyűlésen harcias szellemben hozta népe tudomására: "a Nyugat meghátrált". Mondta ezt alig pár nappal azután, hogy Javier Solana, az EU külpolitikai főbiztosa az öt állandó BT-hatalom és Németország megbízottjaként személyesen adta át Teheránban a legeslegújabb, amerikai ösztönzőkkel megtámogatott javaslatcsomagot.

Belpol

Belpol

Száll a kakukk - Hogyan bánunk fogyatékosainkkal?

Embertelen körülmények, egy másfél milliárdot érő, ám az eredeti célra használhatatlan épület, gazdasági visszaélések gyanúja, hallgató minisztérium, cserélődő vezetés. Az ország legsúlyosabb értelmi fogyatékosait gondozó intézetben öt éve sérülnek az ellátottak emberi jogai.

Belpol

Árspirálba fojtva - Válságban a DVD-piac

A tipikus DVD-filmfogyasztónak legalább száz legális korongja van, amiből minimum hatvanat nagyáruházban (MediaMarkt, Saturn, Tesco, Cora stb.), tízet pedig a neten vásárolt. És az utóbbi másfél évben nyilván jó néhányszor lehülyézte magát, mert több DVD-jét, amiért nemrég akár négyezer forintot is kifizetett, közben a felére/negyedére árazták le.

Belpol

"Kulturálisan mint férfit értelmezik" - Pető Andrea történész

A gender studies, a társadalmi nemek tudományának hazai képviselői bő másfél évtizede igyekeznek azon, hogy működésükkel, új kérdéseikkel és szempontjaikkal átformálják a hagyományos, férfiközpontú tudományosságot. Eddigi erőfeszítéseiket most reprezentatív tanulmánykötetben (A tár-sadalmi nemek oktatása Magyarországon) summázták. A frissen megjelent kötet szerkesztőjét kérdeztük.

Zene

Zene

"Tiszta eufória"

Neil Tennant (Pet Shop Boys)

"Hangosítók, az ének egyáltalán nem szól, a zenéből meg csak a basszust lehet hallani!" - sorakoztak az üzenőfalon az efféle SMS-ek a Volt Fesztivál Pet Shop Boys-koncertje alatt.

Zene

A Varázsló asszonya - Inge és Walter Jens: Frau Thomas Mann (könyv)

Ismét egy izgalmas nőről szóló monográfiával folytatódik a kiadó eleddig felemásnak, de népszerűnek és fontosnak is mondható életrajz-monográfia sorozata. (A roszszabbak közé sorolható a Jenny Marxról megemlékező munka, és sajnos az is, melynek a csodálatos Lou-Andreas Salome a főszereplője, akitől - hihetetlen - szinte semmi sincs lefordítva magyarra.)

Film

Film

Trabanton szállni élvezet - Elijah Wood színész

Előbb gyerekszínész, majd mindannyiunk Frodója. A Jófiú, a Halhatatlan szerelem, az Avalon, a Faculty - Az Invázium, a Deep Impact, a Sin City, A Gyűrűk Ura sztárja nálunk épp a Huligánokban látható a mozikban, a Minden vilángol című filmjét meg most hozták ki DVD-n. Velencében találkoztunk.

Könyv
Trafik
Sport

Sport

Labdarúgó-világbajnokság: Zizou és népe - A boldogság terrorja Párizsban

2006. július 5-én este a Párizsi Magyar Intézetben Rév Lívia zongoraművész 90. születésnapját ünnepelték az egybegyűltek. A rendezvény filmvetítéssel indult, s az egykori tanítványok koncertjével zárult. Kissé mellbe vágott a bejelentés, miszerint a portugál-francia középdöntő miatt a Debussy-Rahmanyinov-Bartók-est lerövidítése mellett döntöttek a szervezők... Ám amint véget ért az amúgy igen szép és felemelő születésnap, a feszes nyakkendők meglazultak, a nyári selyemruhák meglibbentek, s mindenki rohant.

Sport

Labdarúgó-világbajnokság: Hősök Játéka - Olaszország nyert

Minden vb-döntő előtt az egyik legnagyobb kérdés: ki lesz a hős? Ki lesz a kiválasztott, az istenek kegyeltje, aki véghezviszi a megismételhetetlent, akit a meccs után szárnyára kap a hírnév? Az újságok előző nap már a jelölteket teszik címlapjukra, találgatnak, kinek mit kell tennie ahhoz, hogy egyetlen mozdulatával vagy néhány labdaérintésével vastag betűt kapjon a futball világtörténetében. Az olasz-francia meccs előtt négy hősesélyes portréja jelent meg a legtöbb helyen: Zidane és Barthez az egyik oldalon, Cannavaro és Buffon a másikon.

Tudomány

Tudomány

Adathalmozás - Az IMDb 17 éve

Többször is elvállaltam, hogy a Legyen Ön is Milliomos! című Vágó-műsorban telefonos segítséget nyújtsak filmes témában, mert tudtam, hogy az Internet Movie Database (IMDb) használatával lehetetlen beégni. Beírom a keresőbe a kérdést, századmásodperc alatt megkapom a helyes megoldást, és már rég beolvasom, amikor a versenyző még csak a b) választ próbálja nekem felidézni.

Lélek

Lélek

"Elégedettek lehetünk" - Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója

Először fordult elő idehaza, hogy nem a közszolgálati tele-vízió, hanem az egyik kereskedelmi csatorna közvetítette a futball-világbajnokság mérkőzéseit. Az újságok publicisztikáitól az internetes oldalakig egyöntetű a vélemény: a világ legjelentősebb médiaeseménye pont azt az orgánumot érdekelte a legkevésbé, amely a vb közvetítési jogait birtokolta.