Kende Anna lemondással tiltakozik, amiért az MTA 26 új rendes tagja között egyetlen nő sincs

  • narancs.hu
  • 2022. május 5.

Tudomány

A szociálpszichológus lemondott az MTA Pszichológiai Tudományos Bizottságban betöltött tagságáról.

Közösségi oldalán tette közzé a lemondásáról szóló levelet Kende Anna,  Kende Anna szociálpszichológus, egyetemi docens, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Pszichológiai Intézetének igazgatója.  A posztban azt írja, azért mond le az MTA Pszichológiai Tudományos Bizottságban betöltött tagságáról, mert így kíván tiltakozni az ellen, hogy

"az MTA 26 új rendes tagja között a nők száma 0."

 A bizottság három - férfi - elnökének írt levélben úgy fogalmaz: "habár az MTA több fórumon is jelezte, hogy ezen a gyakorlaton változtatni szeretne, nyilvánvalóan nem tette meg a szükséges lépésket azért, hogy a rendes tagok közé több nő kerüljön be."

"Amíg az MTA nem képes hatékony változásokat eszközölni a nők tudományos életben történő érvényesülése és elismerése terén, addig én nem kívánom a munkámmal támogatni a tudományos bizottság munkáját" - írja. 

Az Akadémikusok Gyűlése május 3-án választotta ki száztíz, a közös akadémiai jelöltlistára felkerült kutató közül az MTA új rendes, levelező, külső és tiszteleti tagjait.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk