Az ok-okozati összefüggések elemzéséhez nyújtott módszertanért kapták a közgazdasági Nobel-díjat

  • narancs.hu
  • 2021. október 11.

Tudomány

Három az Egyesült Államokban dolgozó tudós: a kanadai David Card, az amerikai Joshua D. Angrist és a holland Guido W. Imbens.

Három, az Egyesült Államokban dolgozó tudós, a kanadai David Card, az amerikai Joshua D. Angrist és a holland Guido W. Imbens kapta meg az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat "az ok-okozati összefüggések elemzéséhez nyújtott módszertani hozzájárulásukért" – jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia hétfőn.

Egy biológus vagy egy kémikus laboratóriumban, előre kialakított körülmények között kísérletezik. De mit tehet egy közgazdász? A munkaerőpiac, a migráció gazdaság következményei vagy épp az oktatásügy olyan témák, amelyek esetében végtére is nem lehet klasszikus kísérlezetést folytatni, valahogy mégis ki kell dolgozni olyan módszertanokat, amelyekkel tudományosan jól leírhatóak lesznek a vizsgálatok eredményei – az erre adott válaszokért kapták az idei közgazdasági Nobel-díjat.

A svéd jegybank által 1968-ban alapított közgazdasági Nobel-emlékdíjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia ítéli oda. Idén tízmillió svéd korona (1,15 millió dollár) pénzjutalommal jár a díj.

Az 1956-ban Kanadában született David Card munkaügyi közgazdász és a kaliforniai Berkeley Egyetem professzora.

Az 1960-ban az ohiói Columbusban született Joshua D. Angrist a Massachusettsi Műszaki Egyetem (Massachusetts Institute of Technology) professzora, szakterülete a munkagazdaságtan és az ökonometria, azon belül pedig az instrumentális változók módszere.

Az 1963-ban Hollandiában született Guido W. Imbens a Stanford egyetem professzora, holland-amerikai állampolgár, szakterülete az ökonometria, ezen belül is az oksági következtetések levonására szolgáló módszerek.

(MTI)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk