BioNTech alapítók: 2030-ig elérhetővé válhat a rák kezelésére kifejlesztett vakcina

  • narancs.hu
  • 2022. október 17.

Tudomány

A rák kezelésében is az mRNS-technológiát használnák.

Jelentős áttöréseket értek el, így akár az évtized vége előtt elérhetővé válhat a rák kezelésére kifejlesztett vakcina – mondták a BioNTech alapítói a BBC-ben. Mint ismert ez a cég fejlesztette ki a Pfizerrel közösen piacra dobott, mRNS-alapú koronavírus-oltóanyagot Karikó Katalin irányításával.

Uğur Şahin és Özlem Türeci

a rák kezelésében is az mRNS-technológiát használnák.

A Covid esetében a BioNTech oltása a koronavírus tüskefehérjéjének genetikai kódját juttatta be a szervezetbe, felkészítve az immunrendszert egy jövőbeli fertőzés hatékonyabb kivédésére. Az mRNS-technológiát nem most használták először, már évtizedek óta dolgoztak rajta, amikor kitört a járvány.

Hasonló módon keresnék meg és pusztítanák el a rákos sejteket is, azzal a különbséggel, hogy ez esetben nem egy vírust, hanem a tumorsejtek felszínén levő fehérjéket kellene felismernie a szervezetnek. A nehézséget az okozza, hogy nagyon sokféle fehérjéről van szó, ezért nehéz olyan oltóanyagot fejleszteni, ami mindegyikkel felveszi harcot úgy, hogy közben nem tesz kárt abban, amiben nem kéne.

A BioNTech már a koronavírus-járvány előtt is foglalkozott rákkutatással, mostanra pedig több vakcina a klinikai tesztek fázisába jutott. Türeci azt mondta, az elmúlt két évben egyrészt megtanulták, hogyan lehet gyorsan mRNS-vakcinát gyártani, másrészt jobban értik, hogyan reagál az emberi test az ilyen típusú oltóanyagokra. Mindez jelentősen felgyorsítja a rákkal kapcsolatos munkát.

De a BioNTech alapítói hozzátették, kutatókként mindig nehezen merik biztosra mondani, hogy meglesz a rák ellenszere.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk