Hasra fektetve, összekötözött lábbal temették el - Boszorkánysírra bukkantak Hajdúböszörményben

  • narancs.hu
  • 2019. február 3.

Tudomány

Attól tartottak a helyiek, hogy majd visszatér.

A hajdúböszörményi Perczel Mór utcában egy szennyvízbekötés korrekció során emberi csontokat fordított ki az ásógép kanala - szúrta ki a 444.hu a Hajdúsági Múzeum honlapján lévő bejegyzést.

Már korábban, a szennyvízcsatorna lefektetése során is előkerültek emberi csontok, ekkor egy rendellenes testhelyzetben elhelyezett holttest fölött is átvitték a vezetéket: „Nem elírás, mivel később még egy optikai kábelt, sőt egy gázvezetéket is átvezettek a temetőn, de ekkor sem érkezett jelzés a csontokról” - írja Bálint Marianna a múzeum régésze. A kicsavart testhelyzetre (hasra fektetve, lábát összekötve temették el) az lehet a magyarázat, hogy a helyiek boszorkánynak gondolhatták őt: tartottak tőle, hogy visszatér.

false

 

Fotó: Hajdúsági Múzeum

Hajdúböszörményt területén egykoron Böszörmény falu állt, a rendelkezésre álló adatok alapján a nyíri izmaeliták (tehát böszörmények) központjának tartották. A helyiek pénzváltással, kereskedelemmel foglalkozó, muszlim vallású népcsoport tagjai voltak.

Nagyon izgalmas kérdés, hogy vajon kimutatható-e az Árpád-kori leletanyagban egy eltérő etnikumú népcsoport jelenléte. Ehhez pedig leginkább a temetők, temetkezések vizsgálata vihet minket közelebb, hiszen a temetkezési szokások, vallási rituálék a legbiztosabb bizonyítékai az eltérő életmódnak, hiedelemvilágnak” - nyilatkozta a muemlek.hu-nak Bálint Marianna.

 

 

http://muemlekem.hu/magazin/hajduboszormeny_kozepkori_temeto_boszorkany_sirja

Figyelmébe ajánljuk