cyberhírek

  • Narancs
  • 2008. június 26.

Tudomány

cyberhírek
Feliratok Az ASVA lekapcsoltatta a tévésorozatokhoz ingyenesen letölthető magyar feliratokat kínáló weboldalakat, mert szerintük ezek sértik a magyarországi filmforgalmazók érdekeit. A feliratok.hu évek óta csak linkeket tesz közzé, a feliratok pedig máris hozzáférhetők más szervereken.

Csúcsintézmény Budapestre költözik az Európai Unió kutatási-fejlesztési központja. A központ költségvetése 2013-ig 300 millió euró, vagyis nagyjából 77 milliárd forint lesz, és várhatóan 2009-ben kezdi meg a működését.

Hackertámadás A kínai rendőrségnek sikerült elfognia egy 19 éves hackert, aki feltörte egy szeizmológiai intézet weboldalát, és egy nagyon erős földrengésre figyelmeztető hamis riasztást rakott fel rá.

Háttér-információ A Pew Internet and American Life Project felmérése szerint az elnökválasztási kampány idején az amerikai felnőttek közel harminc százaléka néz utána az interneten egy-egy eseménynek, hogy ne csak a tudósításokban elhangzó összefoglalót ismerje.

Projektor Egy kínai mobiltelefon-gyártó cég elkészítette a világ első projektoros mobiltelefonját. A ledes projektor 640°480 pixeles képet tud kivetíteni a falra, 30 hüvelykes képátlóval, az akkumulátor két órán keresztül bírja a vetítést.

Csernobil A csernobili tiltott övezet kevésbé radioaktív területeire bölényeket telepít az Ukrán Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma. Azt szeretnék megfigyelni, miként reagálnak az állatok az ottani létfeltételekre.

Vízjég A Phoenix Mars-szonda egy ásásnyomának falánlévő világos folt mérete az elmúlt napok folyamán csökkent. A NASA szerint ebből az következik, hogy a foltot vízjég alkotja. Ez az első közvetlen bizonyíték a víz jelenlétére a Marson.

Kínvallatás Pszichológusok szaktudását is igénybe vette az amerikai titkosszolgálat, hogy kidolgozza a terroristagyanús személyekkel szembeni durva vallatási módszereket Irakban - állapította meg egy washingtoni szenátusi bizottság.

Wififaluprogram Eddig több mint száz kistelepülésen nagyjából ezer, mélyszegénységben élő család jutott számítógéphez és interneteléréshez Borsodban és Szabolcsban, a wififaluprogram (wififalu. blog.hu) által kialakított együttműködések jóvoltából - adta hírül az Index. A következő lépésben az ötletgazda Nyírő András "szociális internetszolgáltatót" alapítana, és még kétszázezer rászorultat juttatna internet-hozzáféréshez az ország harminchárom legelmaradottabb kistérségében. A projekt tavaly nyáron kezdődött néhány csereháti faluban: az Internet Terjesztéséért Alapítvány ötezer forintos törlesztőrészletre, összesen harmincezer forintért használt, de internetképes PC-t és korlátlan, széles sávú internetelérést biztosít a hátrányos helyzetű családoknak. Azóta a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 200 millió forintos támogatásával és a T-Com által adományozott bérelt vonalakkal több mint száz kistelepülésre jutott el a kezdeményezés. Nyírő indiai és brazil tapasztalatok alapján dolgozta ki az elképzelést: elzárt, elszegényedett kis falvakban, mélyszegénységben Magyarországon is több százezren élnek, ők volnának a célcsoport, mert hozzájuk földrajzi és gazdasági okok miatt nem jutnak el a kereskedelmi internetszolgáltatók. A program kezdetben elsősorban a munkanélküli, szociális segélyből élő, kilátástalan helyzetben lévő cigány fiatalokat célozta meg. Az etnikai cenzus azonban a részt vevő önkormányzatok többsége számára nem volt elfogadható, ezért most már rászorultsági alapon bárki részt vehet benne, akinek a piaci hardverárak és a kereskedelmi internetszolgáltatók tarifái megfizethetetlenek.

Börtönbüntetésre ítélt bloggerek Évről évre egyre több bloggert tartóztatnak le a világon, ami azt is jelzi, hogy nő a blogok politikai jelentősége - áll a Washingtoni Egyetem World Information Access című tanulmányában. A jelentés szerint 2003 óta 64 embert tartóztattak le azért, mert nézeteit blogjában publikálta: csak 2007-ben 36 bloggert vettek őrizetbe, háromszor annyit, mint 2006-ban. Valószínűleg ennek sokszorosa a blogolásért letartóztatottak száma, ugyanis a jelentés csak az ellenőrzött eseteket vette számításba, miközben a Committee to Protect Bloggers nevű bloggerjogi szervezet például csak Burmában 344 esetről tud. A jelentés szerint a letartóztatások több mint fele Kínában, Egyiptomban és Iránban történt, de az utóbbi négy évben brit, francia, kanadai és amerikai bloggerek is kerültek már őrizetbe. A letartóztatásokat kiváltó blogbejegyzések között találhatók olyanok, amelyek a kormányzati korrupcióról szólnak, mások emberi jogok megsértését vagy valamilyen tiltakozó megmozdulás elnyomását dokumentálták. Több letartóztatottat később börtönbüntetésre ítéltek, átlagosan 15 hónapra, a leghosszabb ismert börtönbüntetés 8 év. A tanulmány 2008-ban újabb letartóztatási rekordra számít, egyrészt a blogírás továbbra is növekvő népszerűsége miatt, másrészt pedig mert Kínában, Pakisztánban, Iránban és az Egyesült Államokban választások lesznek, és a legtöbb letartóztatás az ilyen, politikailag bizonytalan időszakokra esik. Június 27-28-án Budapesten rendezik meg a Global Voices bloggerszervezet (lásd: Újságírói gesztusok, Magyar Narancs, 2006. december 21.) éves konferenciáját, témája "az állampolgárság és a civil média".

Magyar hibrid autó Bemutatkozott az első magyar fejlesztésű hibrid autó, amelynek elektromos motorjait a napfény, egy apró generátor és az utasok pedálozása látja el energiával - adta hírül az [origo]. Jelenleg egy működő prototípus létezik, de a tervek szerint négy éven belül már kapható lesz a szériaváltozat is, 1,5-2 literes átlagfogyasztással, egy mai alsó középkategóriás autó áráért. Az Antro Kht. által kifejlesztett autó rendkívül könnyű, mindössze 270 kiló, és a végletekig leegyszerűsített formája alig kelt légellenállást. A háromszemélyes autó meghajtásáról négy - a kerékagyakba épített - elektromos motor gondoskodik, amelyek lítiumion akkumulátorokból nyerik az energiát. Az akkukat a tetőbe épített napkollektorok, egy apró benzinmotor és az utasok pedálozása tölti. A háromszemélyes Solót és a belőle kialakított hatszemélyes Duót további karosszériaváltozatok is követhetik, a tervek szerint lesz egy ultrakönnyű kisbusz, kisteherautóés egy lakóautó is. Az őriszentpéteri székhelyű társaság a prototípus fejlesztésének költségét hazai pályázatokból,egyebek mellett a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) támogatásából, illetve uniós pályázati pénzekből fedezte.

Figyelmébe ajánljuk