cyberhírek

  • .
  • 2008. november 27.

Tudomány

Szerverpark A Google nagy szerverparkot épít a felső-ausztriai Kronstorfban. A keresőcég azt tervezi, hogy itt bonyolítja le internetes forgalmának jelentős részét.
A 75 hektáros területen létesülő szerverfarm közvetlen közelében két vízi erőmű is működik.

Hajtáslánc Lánc nélküli kerékpárokat dob piacra egy amerikai cég. A szénszálas műanyagból készült Carbon Drive System elnevezésű rendszer ugyanolyan elven működik, mint a láncmeghajtás, de a karbantartás-igényes lánc helyett fogazott szíj viszi át a pedálra kifejtett erőt a kerékre.

Túladagolás Összeesett és epilepsziaszerű rohamot kapott egy 15 éves svéd fiú azután, hogy 24 órán keresztül játszott egyfolytában a World of Warcraft online univerzumban. Svédországban a múlt csütörtökön dobták piacra a számítógépes játék újabb kiadását.

Szuperkemény Véletlenül fedezték fel azt a szuperkemény anyagot, amely a teflonnál is csúszósabb. A kerámiaötvözetet bór, alumínium és magnézium fémötvözete és titánborid kombinálásával hozták létre. A BAM névre keresztelt ötvözet a harmadik legkeményebb anyag, amit ismerünk.

Rákgyógyszer A Washingtoni Egyetem kutatói egy évezredek óta használt kínai növényi orvosságban, az egynyári ürömben (Artemisia annua) olyan anyagot találtak, mely bizonyos ráksejteket 1200-szor erélyesebben pusztít el, mint a jelenleg használatos készítmények.

Légcsőátültetés Sikeresnek bizonyult a világ első olyan légcsőátültetése, amihez a páciens őssejtjeiből kitenyésztett szövetekkel borított donorszervet használtak fel. Az eljárásnak köszönhetően nem volt szükség a kilökődést gátló gyógyszerekre.

Klímatörvény Korszakalkotó klímatörvényt fogadtak el Nagy-Britanniában: az ország az 1990-es szinthez képest 80 százalékkal csökkenti szén-dioxid-kibocsátását 2050-re. A világon még egyetlen állam sem hozott hasonlóan szigorú törvényt.

Europeana Múlt csütörtökön nyitották meg Európa digitális multimédia-könyvtárát, az Europeanát, de a szerverek nem bírták az érdeklődők rohamát. A számítógépes rendszer összeomlott, és valószínűleg csak december közepén lehet újraindítani. Az Europeana portálon induláskor több mint kétmillió tétel volt elérhető. Olyan könyvek, térképek, hangfelvételek, fényképek, levéltári anyagok, festmények és filmek, amelyeket az Európai Unió országainak nemzeti könyvtáraiban és kulturális intézményeiben digitalizáltak. Az informatikai háttérről a Koninklijke Bibliotheek, a holland nemzeti könyvtár gondoskodik. A rendszer összeomlását az okozta, hogy óránként legfeljebb ötmillió látogatóra számítottak, de nyitáskor 20 millióan próbáltak belépni a digitális könyvtárba. Az Europeana az ókori Alexandria híres könyvtárának mintájára kívánja felhalmozni és digitálisan elérhetővé tenni Európa kulturális kincseit. A Microsoftnak már beletört a bicskája egy hasonló feladatba. Az óriás szoftvercég 2006-ban elindította online könyvtárát, de másfél évvel később feladta, mindössze 750 ezer tétel digitalizálása után. A Google 2004 végén fogott hasonló vállalkozásba, most 7 millió online elérhető könyve van. Az európaiak saját dolgukat azzal nehezítik, hogy az Europeanát 21 nyelven lehet majd használni.

Virtuális Kína A Floridai Egyetem informatikusai virtuális kínai várost hoztak létre a Second Life online univerzumban. A Second China azoknak készült Amerikában, akik az ázsiai országba készülve szeretnék hozzászoktatni magukat a kínai kultúrához. A szövetségi szinten finanszírozott projekt végső célja a külszolgálatra készülő állami alkalmazottak oktatása, valamint a munkára való felkészítése. A szituációs gyakorlatok elősegítik, hogy a felhasználó megértse és alkalmazni tudja a megfelelő viselkedési szokásokat, például az ajándék átadásának szabályait vagy a névkártyacsere módját. A virtuális Kínában az avatarok előre programozott módon, a kínai szokásoknak megfelelően viselkednek.

Tengerszint Egy friss kutatás szerint már nemcsak a hőtágulás miatt emelkedik a világtengerek szintje, hanem az Antarktisz és Grönland jégtakarójának felgyorsult olvadása következtében is. A francia űrkutatási intézet tanulmánya szerint jelenleg évente 2,5 milliméterrel nő a tengerszint, amihez az antarktiszi és a grönlandi jégolvadás egy milliméterrel járul hozzá. Ha Grönland teljes jégtakarója elolvadna, hét méterrel emelkedne meg a világtengerek szintje.

Elektromos töltőhálózat Shai Agassi, a BetterPlace nevű cég alapítója bejelentette, hogy az USA-ban egymilliárd dolláros töltőhálózatot épít elektromos autóknak. A cég már Izraelben és Dániában is elkezdte a hálózat kiépítését, és igen komoly tervei vannak Ausztráliában is. Agassi szerint 2012-ben megindul az elektromos autók sorozatgyártása.

Gleccserek a Marson A texasi egyetem kutatócsoportja a vörös bolygó körül keringő Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) szonda radarjának az adataiból arra következtet, hogy a vörös bolygó déli féltekéjének hegyvidékén, közepes földrajzi szélességen a vékony porréteg alatt hatalmas jégfolyamok vannak. A felfedezett gleccserek a legnagyobb víztartalékot képviselik a Mars sarkvidékén kívüli területeken. Az egyik gleccser méreteiben háromszor nagyobb Los Angelesnél, vastagsága pedig eléri az egy kilométert. A hatalmas jégrétegek létezésére közvetve utaltak a vörös bolygón található kőhordalékok, amelyeket először a hetvenes években fedezett fel a Viking űrszonda. A tudósok szerint a marsi gleccserek vizet biztosíthatnak a jövőbeni Mars-expedíciók számára. A vélhetően kétszázmillió évvel ezelőtt keletkezett gleccserekben hajdan létezett, jégbe fagyott mikroorganizmusok is lehetnek, a benne található buborékokból pedig ki lehet deríteni, hogy a jégfolyamok keletkezésekor milyen volt a vörös bolygó légkörének összetétele.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.

Demagógiára demagógia

Belátom, a politikusoknak nehezebb hallgatniuk, mint az egyszerű halandónak, mivel tőlük folyamatos reakciót vár el a választóközönségük. Különösen akkor, ha „helyzet” adódik, például amikor a kormány kellemetlen intézkedésekkel traktálja a népét. Még akkor is, ha hatalomra kerülve maguk is hasonló lépé­sek­re kényszerültek volna, pedig ilyenkor talán bölcsebb volna hallgatni.