Tartalom

Narancs XX. évf. 48. szám (2008-11-27)

Publicisztika

Publicisztika

Fekete föld, szürkezóna - Merre tart Ukrajna?

Négy évvel a narancsos forradalom után Ukrajna Kelet-Európa talán legfrusztráltabb országa. Az akkori forró napok főhőse, Viktor Juscsenko elnök népszerűsége a béka feneke alatt, hiába kísérletezett az ukrajnai identitás programjával; Julija Tyimosenko miniszterelnök pedig pragmatikusabb politikával próbálkozik. Ám a napi torzsalkodások az elnöki hivatal és a kormányfő közt mára teljesen elmaszatolták a narancsos fordulat ígéreteit. A főleg hitelből nagy lábon élő Ukrajna a gazdasági csőd közelében várja, hogy a politikai elit eldöntse: lesz-e a közeljövőben előre hozott parlamenti választás, vagy a birkózás egészen a 2010 januárjában esedékes elnökválasztásig folytatódik. Jarábik Balázs

Somogyi Zoltán

Publicisztika

Megelőző csapás

Miért fogja megóvni a Political Capital a januári időközi választást?

Január 11-én időközi és alkotmányos szempontból kifogásolható országgyűlési választást tartanak Budapest 12. választókörzetében. Időközi, mert Gegesy Ferenc (SZDSZ) lemondott a mandátumáról.

Publicisztika

A Zsanett-jelentés

E. Zsanett e napokban pótmagánvádas bírósági eljárás keretében igyekszik bebizonyítani azt, hogy őt 2007. május 4-én két rendőr (másik három jelenlétében) megerőszakolta. Ez az eljárás jelen cikkünknek nem tárgya.

Publicisztika

Na, még eccer!

Lapzártánk napján az Országgyűlés elfogadja a büdzsé sarokszámait, a hétvégén bejelentettek szerint az SZDSZ szavazataival biztosítja ehhez a megnyugtató többséget. Innen már nincs megállás, bár itt-ott még csiszolgatni fogják a cuccot, karácsonyra elfogadott költségvetése lesz az országnak.

Egotrip

Csak semmi politika!

Egotrip

Minden szavazat számít

Négyévente minden november elején a CNN, a BBC és a magyar csatornák politikai kommentátorai elektorokkal, swing és bellwether államokkal, az amerikai szavazatok relatív súlyával zsonglőrködnek. Különösen így van ez az olyan években, mint az idei, amikor az eredményt már jó előre, nagy biztonsággal sejteni lehet, és a jelöltek versenyének izgalma csak keveseket tartana a tévé előtt. A részleteket a néző többnyire nem érti - a magyar csatornák esetén néha a műsorvezető, sőt a meghívott szakértő se. (Két gyors tesztkérdés az olvasónak, ha elbizakodottan azt hiszi, ő bizony képben van. Egy: kaphat-e egy államból mindkét jelölt elektori szavazatokat? Kettő: előfordulhat-e, hogy két államnak ugyanakkora számú elektora van, mégis lényegesen különbözik a választásra jogosultak száma?) Váradi Balázs

Sóhajok hídja

Egotrip

Csak azért is, képek

1944 augusztusában a lengyel ellenállás tagjai az auschwitzi táborba csempésznek egy fényképezőgépet. A gép Alexhez, a zsidóként elhurcolt görög Sonderkommandóshoz kerül. Alexnek az V. krematóriumból készített felvételei közül négy maradt fenn (vagy csak négyet készített, nem tudni). A négy felvétel talán egy szekvencia, talán nem - a negatívok eltűntek, így a sorrend utólag nem rekonstruálható. Kovács Éva

Belpol

Belpol

A főbírójelölés háttere - Védekező kar

A győri ítélőtábla elnökét jelölte főbírónak a múlt csütörtökön a köztársasági elnök. Havasiné Orbán Mária a bírósági reform, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács átalakításának harcos képviselője. Bár a szocialisták maguk is a változtatás hívei, az államfő jelölési metódusát elutasító kormánypárt aligha szavazza meg a jelöltet. M. László Ferenc

Vita a Malomtó alatti barlangról

Belpol

Közös víznek szúrós a szaga

Közel három éve nem nyugszanak a kedélyek a Lukács fürdővel szemközti Malomtó környékén. Úgy látszik, a műtörökfürdő romja és a békalencse szőnyeggel álcázott kivételes természeti kincs nem fér meg egy telken. A hajthatatlan kutatók és fejlesztők között hamarosan a bíróság tesz igazságot.

Belpol

Az új médiatörvény-tervezet bukása - Bátor elfutás

Nem került az Országgyűlés elé az ötpárti együttműködésben készült médiatörvény-javaslat, miután az MSZP az utolsó pillanatban megijedt a tervezetet ért lesújtó kritikáktól. A Narancs megpróbálta a vonatkozó uniós közösségi irányelvből kiindulva értelmezni a dokumentumot, amely tele van előremutató passzusokkal - és amelybe egy bizalmatlan politikai kultúrában piszkáltak bele mindenféle kezek. Bogár Zsolt

Külpol

Külpol

Kalózok a szomáli vizeken - Hátország kérdése

Miután Szomáliát immár tizennyolc éve nem kormányozza senki, nem meglepő, hogy az ország partvidékéről újra és újra kalóztámadásokról érkeznek hírek. Az akciók célja nem a közvetlen zsákmányszerzés, hanem minél magasabb váltságdíj kikényszerítése. Ami újdonságnak számít, az a támadások látványos elszaporodása és a kalózok egyre korszerűbb eszköztára, amely immár lehetővé teszi, hogy ne csak a part mentén, az Adeni-öböl bejáratánál támadják meg célpontjaikat, hanem délebbre, Kenya és Tanzánia magasságában és a szárazföldtől akár több száz kilométerre is. - kovácsy -

Külpol

Románia választások előtt - Erősebb kutyák

Egyéni választókerületi szavazás, pénzigényes kampány, átrajzolódó politikai térkép. November 30-án parlamenti és szenátusi választásokat tartanak Romániában. Várhatóan jelentősen megváltozik a magyar érdekképviselet aránya és jellege is. Parászka Boróka

Trafik

Trafik

mi a kotta? - A világ legidétlenebb vacka

A címben felhozott sértő durvaság a Cosi fan tutte szüzséjének szólt, s éppen nem személyes meggyőződésünknek hű tükre, hanem egy kevéssel Mozart halála után keletkezett berlini bírálat sommázata. A kalandos életű velencei zsidó gyerek, Emmanuele Conegliano, akiből utóbb katolikus pap - s aztán sok minden más -, valamint új nevén Lorenzo da Ponte vált (képünkön már idős, amerikai honpolgárként), jócskán megbotránkoztatta librettójával a korabeli álszenteket, és igen sokáig az utókor is csak élénk rosszallással emlegette e művét.

Trafik

fesztek - Blues, fashion, clown

VIII. Budapesti Big Band Találkozó és Fesztivál: A The Glenn Miller Orchestra koncertjével kezdődik a program november 28-án 17.30-kor a Vasúttörténeti Parkban (Bp.

Trafik

chili & vanilia - Bihar, Nizza, Palermo

A kelet-indiai Bihar államban pirított csicseriborsóliszttel (sattu), hagymával, csilivel, korianderzölddel, római köménnyel, gyömbérrel gyúrt masszával töltik meg az ottani jellegzetes gombócokat, tepsiben megsütik és olvasztott gível (tisztított vaj) megkenve tálalják. Ez a littee.

Trafik

étel, hordó - PILVAX

Nem engedünk a negyvennyolcból, a forradalmi helyszínt inkább szezonon kívül környékezzük meg. Különben is, a kávéháznak régen vége, a Pilvax étterem és söröző, ráadásul panzió, s az utóbbi természetesen megmozgatja a fantáziánkat.

Trafik

kulthírek

PRIMA JUNIOROK Tíz 30 évesnél fiatalabb újságíró vehette át a Demján Sándor által alapított Prima Primissima Díj Junior Prima Díját az idén életre hívott sajtókategóriában, köztük Szlankó Bálint, a Narancsban is rendszeresen publikáló Origo-munkatárs. A hétezer euróval járó elismerés többi kitüntetettje: Gasztonyi Dóra (MTI), Iványi Balázs (Heti Válasz), Kiss Roland (Világgazdaság), Morvai Noémi (Duna Tv), Szántó Dávid és Veiszer Alinda (MTV), Takács András és Zalán Eszter (Népszabadság, MTV), Windisch Judit (Kossuth Rádió). GYÁSZ 97 éves korában elhunyt Takáts Gyula: a Kossuth-díjas költő 1949-1971 között múzeumigazgatóként dolgozott Kaposváron.

Zene

Zene

dokumentumfilm - Neve: Sabine

A kamera nem látható oldalán Sandrine Bonnaire: neves francia színésznő, érdemei Leconte-tól Rivette-ig számosak. A látható oldalon Sabine Bonnaire, a színésznő egy évvel fiatalabb húga: őt, a sokáig félrekezelt autizmussal élő kisebb testvért követi a kamera, de a projektet kézben tartó Sandrine figyelme mindazokra kiterjed, akik Sabine magára zárt életében, az otthonául szolgáló vidéki intézetben így vagy úgy (ápoltként, ápolóként vagy hozzátartozóként) megfordulnak.

Zene

lemez - BEETHOVEN FIDELIO

című zaklatott sorsú, mert három verzióban is megírt operájának legutóbbi magyar bemutatója Kovalik Balázs rendezése miatt némi vitát kavart, ám abban megegyeztek az elemzők, hogy az előadás zenei csúcspontja az úgynevezett 3. Lenóra nyitány volt Fischer Ádám dirigálásával.

Zene

kiállítás - LAKATOS ISTVÁN: FEJNÉLKÜLI MESÉK

A fiatal, több pályázaton is díjazott képregényrajzoló eme kiállítása két hónapja egyszer már megnyílt, egészen pontosan szeptember 17-én, a Bakáts téri Légó Galériában - ám a vernisszázst követő napon már elöntötte a víz a kiállítóhelyiséget. A csőtörés miatt látogathatatlanná vált tárlatot vette most át nagylelkűen két hétre az Eduárd Képregénybolt kiállításra egyébként nem igazán alkalmas Pincegalériája.

Zene

lemez - EXTRAWELT: SCHÖNE NEUE EXTRAWELT

Arne Schaffhausen és Wayan Raabe, a két hamburgi stúdiófenomén ismeretsége nem éppen új keletű: jó évtizedes együttműködésük előbb Sprallianz néven indult, majd felvették az alkalmanként ma is használt Midi Miliz titulust. 2005 óta Extraweltként hódítják meg a rafinált elektronikus tánczenék őszinte szerelmeseinek szívét - jól kifundált maxislágereikkel (Soopertrack/Zu Fuss, Doch Doch, Titelheld) számos fejet és fület csavartak el, szellemes remixeik és élő fellépéseik (többek között Budapesten is!) csak fokozták a velük kapcsolatos várakozásokat.

Zene

film - Alvajárók

Az amerikai társadalom peremén tengődő, szerencsétlenebbnél szerencsétlenebb figurákat gereblyézett össze Bill Maher rendező, hogy tragédiákban gazdag és kilátásokban szegény életük bemutatásával rávilágítson: a life az bizony sucks. Meg arra is - hollywoodi műhelymunkáról lévén szó -, hogy azé' van remény.

Zene

lemez - EAGLES OF DEATH METAL: HEART ON

Az Eagles Of Death Metal mögött az a Josh Homme gitáros áll, aki egyrészt ugye a Kyuss alapembere és zenei agya volt a zenekar '96-körüli feloszlásáig, másrészt a Queens of the Stone Age frontembere és mindenható ura. Az utóbbival mainstream rocksztárrá váló Homme az Eaglesben nem gitározik, hanem dobol (az énekes-gitáros egyébként gyerekkori haverja, a rettenetes Bundesliga-bajszáról azonnal megjegyezhető fejű Jesse "The Devil" Hughes), és saját bevallása szerint ez pont ugyanannyira rendes zenekar - és nem projekt -, mint a Queens.

Zene

dvd - BIZET CARMEN

című operájának előadása jórészt azon múlik, hogy van-e hozzá címszereplő. Ez nemcsak megfelelő hang és megjelenés kérdése, egy csinos énekesnő, aki abszolválja a szólamot, még nem Carmen, ennél több kell, mindenekelőtt szexepil.

Zene

Koncert - Hírnevükhöz méltón - Biohazard és Monster Magnet Budapesten

Most már teljesen világos, hogy 2008 azok éve volt koncertszinten, akik a kilencvenes évek elején-közepén merültek el jobban a rockzene világában. A nyári nagy hármas után (csaknem egy héten belül játszottak nálunk a korszak sztárzenekarai: a Helmet, a Life Of Agony és a Ministry) most két egymást követő napon merítkezhetett meg ismét a budapesti közönség a nosztalgiában a Biohazard és a Monster Magnet műsora alatt. V. Á.

Zene

Opera - Szája rendes, foga ép - Puccini: Manon Lescaut

Szeme rendes, orra rendes, szája rendes, foga ép, különös ismertetőjele nincs. Most nem az újvilági gyarmatra zsuppolt szegény Manon személyleírását adtuk meg, hanem Puccini operájának friss, felújításnál több, új bemutatónál kevesebb előadását jellemeztük, amelynek akárcsak 2001-ben, úgy ezúttal is Valló Péter rutinrendezése biztosított szolid alapot. László Ferenc

Zene

"Teljesítettem a vállalásaimat"

Kobayashi Ken-Ichiro karmester

November 21-én adta idei utolsó magyarországi koncertjét (a MÁV Szimfonikus Zenekarral a Zeneakadémián) Kobayashi Ken-Ichiro, az Állami Hangversenyzenekar korábbi vezető karmestere, a Nemzeti Filharmonikusok örökös tiszteletbeli elnök-karnagya. Teimer Gábor

Könyv

Könyv

Kiállítás - A császár új ruhája - Overcoming

Háború és művészet viszonyáról szóló esszéjében Boris Groys arra a megállapításra jut, hogy a kortárs művészet képeinek radikalizmusa soha nem veheti fel a versenyt a terroristák (gondolva itt az Abu Ghraib-dokumentumokra is) képeinek radikalizmusával. Ez érthető úgy, hogy a valóság, amelyet a média közvetítésével érzékelünk, erőteljesebb, mint a hasonló eszközökkel dolgozó művészet, továbbá, hogy fölszámolódik a művész közvetítő szerepe valóság és emlékezés között. Kürti Emese

Könyv

Egy rendesen megterített asztal - Dylan Thomas: Az író arcképe kölyökkutya korából

Dylan Thomas önéletrajzi vonatkozású novellafüzére, Az író arcképe kölyökkutya korából (amelynek szerkezeti alapjául James Joyce Dublini emberek című könyve szolgált) 1940-ben jelent meg, a magyar olvasók pedig 1959-ben vehették kézbe először, Gergely Ágnes tolmácsolásában. Idén az Európa Könyvkiadó újra megjelentette a művet, a zsebkönyv formátumú korábbi kiadások után végre méltó köntösben. A kötet homlokterében a gyerekkor és a pályakezdés időszaka áll. Mindezt álomképekkel jócskán megtűzdelt, kagylószerűen zárt, lírai szövegek formájában írta meg Thomas. Babiczky Tibor

Könyv

A közelítő tél - Minimum tizenegyes! - a Magyar Narancs irodalmi sikerlistája

1. Krasznahorkai László: Seiobo járt odalent (Magvető, 2008) 112 pont 2-3. Bán Zoltán András: Hölgyszonáta (Scolar, 2008) Márton László: Amit láttál, amit hallottál (Jelenkor, 2008) 74 pont 4. Schein Gábor: Bolondok tornya (Jelenkor, 2008) 60 pont 5. Borbély Szilárd: Az árnyképrajzoló (Kalligram, 2008) 46 pont 6. Leslie Feinberg: Kőkemény (Inter Alia Alapítvány, 2008) 43 pont 7. Spiegelmann Laura: Édeskevés (Magvető, 2008) 40 pont 8. Maurice Blanchot: Halálos ítélet (Kalligram, 2008) 38 pont 9. Simon Balázs: A másik mondat (Jelenkor, 2008) 37 pont 10. Tar Sándor: Te következel (Magvető, 2008) 27 pont 11. Csajka Gábor Cyprian: Hard-kier (Jelenkor, 2008) 26 pont Szavazóink: Ambrus Judit, Bárány Tibor, Báthori Csaba, Bedecs László, Benedek Anna, Bodor Béla, Bojtár Endre, Borgos Anna, Csáki Márton, Dunajcsik Mátyás, Gács Anna, Halmai Tamás, Horváth Györgyi, Jánossy Lajos, Jenei László, k. kabai lóránt, Kálmán C.

Könyv

Már vénülő kezével - Johnny Cash és Patrick Carr: Johnny Cash-önéletrajz

John R. Cash először 1975-ben, negyvenhárom évesen bocsátotta sajtó alá autobiográfiáját Man In Black címmel. Túl volt élete legmozgalmasabb és kereskedelmileg legsikeresebb évein: örök érvényű slágerek (I Walk The Line, Ring Of Fire, Jackson), két rocktörténeti jelentőségű börtönalbum (At Folsom Prison, At San Quentin), egy csúf házasság, válás, majd egy a művészetét is megemelő új kapcsolat (June Carterrel), valamint nagyjából tízévnyi masszív amfetamin-, alkohol- és fájdalomcsillapító-függőség és ennek hozadékai (letartóztatások, kórházak, elvonók) álltak a háta mögött. Előtte meg a békés pusztaság: a divatból kiment countrysztárok eseményekben szegényes alkonyévei. Greff András

Könyv

A törvények szelleme - John Polkinghorne: Egyetlen világunk - A tudomány és a teológia kölcsönhatásai

Angol teológus szerzőnk, s ez korántsem egyedi példa, egykoron részecskefizikusként kezdte pályafutását, s ebbéli munkásságát utólag sem tagadta meg. Nem arról van szó tehát, hogy csalódott volna a modern természettudományokban, s erre keresett volna vigaszt az anglikán egyházban - bár kétségtelen, hogy bizonyos tudományos szemléletmódokra kritikusan tekint, ám az efféle önreflexió nem számít kivételesnek még a tudományon belül sem, pláne nem a világias-szekuláris tudományfilozófiában. Barotányi Zoltán

Könyv

Karácsonyi lidércnyomások - Tim Burton: Rímbörtön - avagy az Osztrigasrác mélabús halála és más történetek

Miként első filmjéből, a Vincent című hatperces bábanimációból már 1981-ben kiderült, Tim Burton rendíthetetlenül gyermekként tekint magára. Hiába nőtt fel időközben, a sors fura szeszélye folytán évtizedek óta mind drágább játékszerekkel szórakozhat saját kis Disneylandjében - legyenek azok finom művű stopptrükkbábuk, bonyolult komputeranimációs szoftverek vagy olyan álomgyári kesztyűs bábok, mint Johnny Depp vagy Helena Bonham-Carter. Az amerikai filmművészet Michael Jacksonja ő, aki mindnyájunk örömére sikeresen fordította a pedofíliát közhasznú alkotói célokra kifejezetten felnőtt közönségnek szánt gyermekfilmjeiben. Varró Attila

Könyv

Könyvek a zsebben - Digitális könyvek Magyarországon és a világban

Néhány ezer kilométerrel nyugatra a könyvkiadók hatalmas lehetőségének, az egyik legfontosabb és legjobban fejlődő hétköznapi találmánynak tartják; valamivel keletebbre komoly szakmai viták tárgya - Magyarországon viszont gyakorlatilag ismeretlen az e-book (digitális könyv, e-könyv) és az e-könyv-olvasó készülék fogalma is. Kovács Bálint

Könyv

Nevedről lehull az ékezet - Milos Forman - Jan Novák: Fordulatok - Emlékirataim

Amikor egy híres filmes nyomtatásban emlékezik vissza pályájára, az olvasónak mindig van oka gyanakodni. Itt egy pasas, aki mást sem csinált világéletében, csak képekben mesélt kitalált történeteket egy sötét teremben. Mit tesz most? Tollba mondja, persze hogy (jó esetben) tollba (rosszban nyilván ráhagyja a titkárára, hogy mondja tollba).

Könyv

"Hátborzongató történetek" - Márton László: Amit láttál, amit hallottál

A fülszöveg "hátborzongató történeteket" ígér, és igaza van, az olvasót borzongás fogja el. Csakhogy ez a borzongás nem élményből fakad, izgató bizsergésből, még csak nem is jóleső lúdbőrözés vagy az elbeszélések világában megjelenő hősök iránt érzett szánalom, még ha az elbeszélő mindenáron ezt is szeretné; inkább kínos nevetés, értetlenség és kifakadás: nem, így nem lehet látni és láttatni. Miért ilyen direkt és szánalmas, kifigurázott és vázlatos minden? A világ valóban papírra íródott? Kiss Noémi

Könyv

"Tekinthető mentőövnek is" - Márton László író

Számos történelmi regényt (Árnyas főutca, Testvériség-trilógia, Minerva búvóhelye) követően Márton Lászlónak néhány hete mai közegben játszódó elbeszélései jelentek meg a Jelenkor Kiadónál Amit láttál, amit hallottál címmel. A kötetről beszélgettünk. Gerőcs Péter

Könyv

A magány körgyűrűi - Maurice Blanchot: Halálos ítélet

A regény korábbi változatának végén ez a mondat állt: "Próbálja elképzelni a kezet, mely mindezt írja: ha látná, az olvasás talán komoly feladattá válna számára." Ha nem gondolunk erre a kézre, amely fenyeget, és józanul csak a mű lapjain megjelenő irodalmi szöveget értelmezzük, különösen pedig eltekintünk a hatalmas életmű magyarul is hozzáférhető, komor csúcsokat (Rilke, Kafka, Mallarmé) idegenséggel és halálközeliséggel megvilágító, filozófiai pompával teli fényözönétől (Az irodalmi tér, Kijárat Kiadó, 2005), akkor egy felületes pillantásra akár szerelmi történetnek is mondhatnánk Blanchot első, eredetileg 1948-ban megjelent regényét, ahol azonban a mesélő énje kialudt, sem értelmével, sem jelenlétének bizonyosságával nem világítja át a teret. Sántha József

Könyv

A hálás utókor - Patrick és Olivier de Funés: Louis de Funés - Ne beszéljetek túl sokat rólam, gyerekek!

A név kötelez, a sztárok csemetéit például arra, hogy megírják, milyen is volt a kedves papa/mama intim megvilágításban. Jobb megfigyelő nincs is náluk, már hogy is lehetne, amikor ők már a járóka rácsai közül is kifigyelhették a munkából hazaérkező hírességet. Valóban párjukat ritkító megfigyelések ezek, hiszen viszonylag kevés filmtörténész mondhatja el magáról, hogy a későbbi szerzővel egyazon pelenkázóasztalon tartózkodott. - köves -

Könyv

Ízlés és türelem - Joseph Conrad: Véletlen

Minden regénynek kell, hogy legyen valami filozófiája, de nem szükséges, hogy ez Kant vagy Leibniz színvonalán mozogjon, olykor beérjük valami földönjáróbb nézettel is. Alighanem Joseph Conrad sem gondolta másként, amikor az angolul 1913-ban (magyarul most először!) megjelent regénye élére Sir Thomas Browne (1605-1682), a jeles, de csak a legnobilisabb szerzők (Borges, W. G. Sebald és Virginia Woolf) által nagyra becsült tudós anatómus és orvos egy mondatát biggyesztette: "Akik úgy gondolják, hogy mindent a véletlen irányít, nem tévednek, hacsak nem átalkodnak meg ebben." Nem mellbevágó bölcsesség, de éppen elég ahhoz, hogy olykor egy egész életet megalapozzon, nem is szólva egy regényről. Bán Zoltán András

Film

Film

"Én választok" - Vincent Cassel filmsztár

A radikális gesztusok kedvelői A gyűlölet, a Dobermann és a Visszafordíthatatlan főszereplőjeként, a műfaji megalkuvók az Eastern Promises vagy az Ocean's Twelve című filmekből ismerhetik. Új filmje, az ünnepelt gengszter, Jacques Mesrine életéről szóló Halálos közellenség hazai bemutatója kapcsán beszélgettünk Budapesten. Köves Gábor

Tudomány

Tudomány

Vadludak Tatán - Innen nem húznak el

A Tatai Vadlúd Sokadalom híveket toboroz a természetvédelemnek, az ilyenkor pangó helyi turizmust felélénkíti, és persze üzenet az Öreg-tó partját beépíteni szándékozóknak. Több tízezer vadlúd nem tévedhet. Linder Bálint

Tudomány

cyberhírek

Szerverpark A Google nagy szerverparkot épít a felső-ausztriai Kronstorfban. A keresőcég azt tervezi, hogy itt bonyolítja le internetes forgalmának jelentős részét.