cyberhírek

  • .
  • 2009. július 16.

Tudomány

Nettelefon Júliustól a helyi tarifával hívható 189-es vonalas telefonszám mellett ingyenesen, internetalapú hanghívással is felhívhatják az állampolgárok a Kormányzati Ügyféltájékoztató Központot. Beágyazás Amerikai szerzői jogvédő szervezetek a YouTube után jogdíjat szednének azoktól a bloggerektől is, akik YouTube-videókat ágyaznak oldalaikba, hacsak nem teljesen nonprofit blogokról van szó. Oprendszer Operációs rendszert fejleszt a Google személyi számítógépekre. Az új operációs rendszerrel a felhasználók 2010 második felében találkozhatnak először, akkor jelennek majd meg az első, a szoftvert futtató netbookok. Blogújság Mindössze hat hónapot élt meg a The Printed Blog című, napilap-formátumú amerikai újság, amiben különféle blogbejegyzéseket jelentettek meg nyomtatott formában.
Az online üzleti modell offline nem működött.

Riadólánc Februárban 173 ember halt meg az ausztrál Victoria állambeli bozóttüzekben. A hatóságok ezentúl online közösségi hálózatokon, például a Twitteren és a Facebookon is értesíteni fogják a lakosságot a tűzesetekről.

Olvadás A NASA műholdas mérései szerint tovább vékonyodik a jég az Északi-sarkon: 2004 óta 18 centit vékonyodott a jégtakaró, és az átlagos vastagsága már csak 67 cm. Öt éve még 62 százalék volt a régi jég aránya, idén pedig már csak 32 százalék.

Fajkihalás A világ legnagyobb nemzetközi természetvédelmi szervezete, az IUCN szerint 2010-re nem leszünk képesek csökkenteni a fajkihalás mértékét úgy, ahogy azt egy ENSZ-egyezményben a részt vevő országok 1992-ben vállalták.

Hackertámadások Nagy kiterjedésű és szokatlan erejű támadás érte az USA szövetségi kormányzatának több oldalát a függetlenség napját, július 4-t követően; köztük több olyan hivatalét is, amelyeknek az internetes bűnözés elleni harc a feladatuk. A pénzügy- és a közlekedési minisztérium honlapja mellett megbénultak a titkosszolgálat, valamint a szövetségi kereskedelmi bizottság oldalai is. Néhány nap múlva hasonló támadások indultak Dél-Korea ellen is. Bár közvetlen bizonyíték nincs rá, több jel utal arra, hogy a túlterheléses támadások mögött Észak-Korea állhat. Szakértők szerint a támadás kiemelkedően jól koordinált, nagy erejű és meglepően hosszú volt. Dél-koreai szakértők egy 18 ezer fertőzött számítógépből álló zombihálózatot azonosítottak az invázió mögött, amerikai biztonsági cégek becslése szerint a feléjük irányuló támadásban 30-60 ezer gép vett részt, egyes szerverekre másodpercenként egymillió lekérdezést zúdítva.

Facebook Az amerikai haderő afganisztáni parancsnoksága a sajtóközlemények kiadásának hagyományos módja helyett elsőként a Facebookon tette közzé a civileket jobban kímélő taktikáját. A közlemény csak órákkal később jutott el a különböző sajtóorgánumokhoz. Stanley McChrystal tábornok új utasításának lényege, hogy a harcoló alakulatok parancsnokainak sokkal alaposabban kell mérlegelniük, kérjenek-e közvetlen támogatást a légierőtől, vagy harcba bocsátkozzanak olyan iszlamista fegyveresekkel, akik a falusi lakosság között elvegyülve bujkálnak.

Terjeszkedő trópusok A klímaváltozás gyorsan növeli a világ trópusi területeinek nagyságát, betegségekkel és szárazsággal fenyegetve a sűrűn lakott területeket - állítja egy ausztrál tanulmány. A James Cook University kutatóinak becslése szerint a trópusi övezet az utóbbi huszonöt évben 500 kilométerrel lett szélesebb. Megállapításukhoz hosszú időtartamú műholdas méréseket, időjárási léggömbökről származó adatokat, időjárási modelleket és a tengerek hőmérsékletével foglalkozó cikkeket tanulmányoztak. Arra a következtetésre jutottak, hogy a trópusi terület ma már jóval kiterjedtebb, mint a hagyományos meghatározás szerinti, a Ráktérítő és a Baktérítő közé eső egyenlítői körgyűrű. A száraz szubtrópusi övezetek kiterjedése pusztító hatással járhat a vízlelőhelyekre, a természetes ökoszisztémára és a mezőgazdaságra.

Gondolatolvasás A japán ATR Computational Neuroscience Laboratories kutatóközpont tudósai olyan szoftvert fejlesztettek ki, ami egy fMRI-vizsgálat alapján felismeri, mire gondol a tesztalany, és arról képet is képes mutatni - adta hírül az Index. A tesztekben a betanítási fázisban egyszerű fekete-fehér képeket mutattak az alanyoknak, miközben az agyi aktivitásukat a mágneses rezonanciát mérő műszerrel vizsgálták. Miután a program megtanulta, hogyan reagál az egyes képekre a tesztalany, és az agyban a véráramlás hogyan változik, a neuron szó betűit mutatták meg nekik. A program képes volt kizárólag az MRI adatai alapján olvasni az ember gondolataiban, és ha kicsit elmosódottan is, de olvasható képeket produkált a betűkről, amiket az alany éppen látott. A kutatók szerint a technológia további finomításával egyre bonyolultabb képeket tudnak majd kiolvasni az agyból, ezzel sokat segítve például hallucinációkkal járó betegségek kezelésében, de akár az álmainkat is rögzíthetjük és visszanézhetjük majd vele. Sőt, a kutatást vezető tudós szerint a vizuális megjelenítés csak az első lépcsőfok, később képesek lehetnek bonyolult érzelmi reakciók és hangulatok olvasására is.

Mesterséges sperma Brit kutatók a világ első, laboratóriumi körülmények között előállított életképes férfi ivarsejtjének létrehozásáról számoltak be. Az északkelet-angliai Newcastle egyetemének tudósai embrióból nyert őssejt felhasználásával hozták létre a spermiumkultúrát. A szakértők szerint az eredmény a férfiak gyermeknemzési problémáinak megoldásához vezethet, de a technika teljes kifejlesztése még évekig tarthat. A mesterséges spermiumok közvetlen felhasználását gyermeknemzésre eközben törvény tiltja Nagy-Britanniában: a jogszabályt tavaly fogadta el a londoni parlament.

Figyelmébe ajánljuk