cyberhírek

  • .
  • 2011. május 5.

Tudomány

Adatlopás A Sony elismerte, hogy hackertámadás áldozatává vált: összesen 77 millió felhasználó személyes és banki adataihoz férhettek hozzá a támadók, akik után a hatóságok és a japán cég által felbérelt biztonságtechnikai szakértők is nyomoznak. Helymeghatározás A chicagói egyetem kutatói olyan módszert fejlesztettek ki, amivel IP-cím alapján megállapítható egy internetező földrajzi pozíciója. A megoldás gyors, néhány másodperc alatt megadja a kért adatokat, és pár száz méteres pontossággal működik. Írógép Indiábanbezárta kapuita világ utolsó, mechanikus írógépeket összeszerelő gyára, a Godrej and Boyce.
A gyár húsz éve még évi 50 ezer írógépet tudott eladni, de mára az éves termelése 800 darab alá csökkent.

Ûrállomás A kínai űrkutatási hivatalbemutattaaz ország űrállomásának első modelljét. Az állomás a Tiangong nevet viseli, ami kínaiul mennyei palotát jelent, és 2020-ban tervezik Föld körüli pályára állítani.

Cunami A Csendes-óceán chilei partján több száz kagylótenyésztő készül arra, hogy feladja addigi életformáját: a japán földrengés által kiváltott cunami távoli áldozatai ők, a tengermozgás ugyanis tönkretette a Szent Jakab-kagylók chilei telepeit.

Rablóból pandúr Egy veterán hackert választottak az internetes címzési rendszer működését felügyelő szervezet, az ICANN biztonsági vezetőjévé. A korábban Dark Tangent álnéven tevékenykedő Jeff Moss húsz éve foglalkozik internetbiztonsággal.

Lusztráció Az egykori hírhedt keletnémet állambiztonsági minisztérium, a Stasi megmaradt iratait kezelő szövetségi hivatalban nem dolgozhatnak tovább olyan személyek, akik az egykori NDK-ban a Stasi hivatalos munkatársai voltak.

4D Anatomy Magyar fejlesztésű négydimenziós, vagyis változtatható szögből térhatású képet adó anatómiai atlaszt állítanak ki Budapesten a The World of Health IT elnevezésű nemzetközi rendezvényen, májusban. A találmány célja alapvetően az oktatás és a szemléltetés, fontos szerepet kaphat az orvosok képzésében és továbbképzésében. A valós szövetekről készült, rendkívüli részletességű felvételekből a szoftver térhatású, forgatható képet alkot, amely nagyban megkönnyítheti a tanulást a rajzolt kétdimenziós anatómiai atlaszok használatához képest.

Kiberháború Ellenségei egy második számítógépes vírussal támadtak Irán ellen - közölte az ország polgári védelmének parancsnoka. A Stars nevű vírus kompatibilis az iráni informatikai rendszerrel, és összetéveszthető a kormányszervezetek egyes programfájljaival. A busehri atomreaktort tavaly már megtámadta egy számítógépvírus. Teherán Izraelt és az Egyesült Államokat okolta a Stuxnet megjelenéséért. Az erőmű azóta sem üzemel, a beindítását többször elhalasztották. Elemzők ebből arra következtetnek, hogy a vírus károkat okozott magában az erőműben is, amit Irán tagad.

Leáll a SETI Pénzhiány miatt egyelőre nem kutatják tovább az Egyesült Államokban a földön kívüli intelligencia rádiójeleit. Úgy tűnik, hogy a válság sújtotta amerikai kormányzat nem tudja tovább fizetni a csillagközi telefonszámlát, a kutatásra létrehozott intézet, a SETI Institute antennái már nem képesek fogadni az esetleges földön kívüli intelligens létformák adását. Az 1984-ben alapított kutatóintézet 42 rádióantennája 2007 óta kutatja a mélyűrt, a program évente 1,5 millió dollárt emészt fel.

Rekordnézettség Élő netes videót soha annyian nem néztek, mint a brit trónörökös esküvőjének közvetítését, de összességében csak minden idők hatodik legérdekesebb eseménye volt ez a neten - adta hírül az Index a CNN nyomán. Az Akamai mérése szerint a csúcsponton percenként 5,3 millió olyan weboldalt töltöttek le hírszájtokról a világon, amik a brit esküvőről tudósítottak. Korábban az ilyen alkalmakkor rendszeres volt a nagy híroldalak és közösségi szájtok lefagyása. Michael Jackson halála például a Twittert és a Google News-t is kiütötte egy időre, ezúttal csak a BBC videóközvetítése nem bírt a túlterheléssel.

Drogtengeralattjáró A kolumbiai drogkereskedők az elmúlt évtizedekben a dzsungelben tákolt, korszerűtlen, bűzös, lassú, de akár tíz tonna kokain szállítására alkalmas féltengeralattjárókkal csempészték a drogot az Egyesült Államokba és Mexikóba. Úgy tűnik, ez a korszak leáldozóban van:a tengerekről eltűntek ezek a hajók, a közelmúltban azonban két igazi csempész-tengeralattjárót is találtak - adta hírül az Origo a BBC nyomán. A fejlett navigációs eszközökkel, légkondicionáló berendezéssel, emeletes ágyakkal felszerelt, 8 tonna rakomány szállítására alkalmas, 31 méter hosszúságú eszköz kilenc méter mélységbe képes lemerülni.

Figyelmébe ajánljuk