Felfedezték a világ legészakibb szigetét

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 29.

Tudomány

Ami kiterjeszti a dán királyság határait. 

A Koppenhágai Egyetem kutatói felfedezték a világ legészakibb szigetét, ám az nem lesz hosszú életű, mivel a kavicshordalékból és sárból álló kicsiny szigetet egy vihar könnyen megsemmisítheti – közölte az MTI. 

Eddig a Grönlandtól északra fekvő Oodaaq szigetet tartották annak, amely a legközelebb fekszik az Északi-sarkhoz. Most azonban ezt módosítani kell, bár csak átmenetileg: a koppenhágai egyetem kutatói találtak egy 800 méterrel északabbra fekvő kicsiny szigetet. Az egyelőre név nélküli sziget mindössze 30 méter keskeny és 60 méter hosszú, és teljesen véletlenül bukkantak rá a térségben tartózkodó kutatók.

„Meg voltunk győződve arról, hogy az Oodaaq szigeten állunk, amely a világ legészakibb szigete” – mondta Morten Rasch, a dán kutatócsoport vezetője, aki kollegáival talajmintákat gyűjtött a térségben. Akkor döbbentek rá a hibára, amikor posztolták az interneten koordinátáikat és fotókat a térségről.

„Számos amerikai szigetvadász szinte megőrült, és azt mondták, ez nem lehet igaz” – tette hozzá az egyetem földtudományi és természeti erőforrás karának a vezetője. (A szigetvadászok olyan emberek, akiknek a hobbija eddig ismeretlen szigetek felfedezése.) A koordináták ellenőrzése nyomán kiderült, hogy Oodaaq 800 méterrel délebbre fekszik, itt szállt partra Rasch és kutatócsoportja.

 „Valójában egy új szigetet fedeztünk fel északabbra, ez a felfedezés egy kicsit kiterjeszti a dán királyság határait”

– tette hozzá Rasch. A kutatók szerint a szigetet valószínűleg egy vihar hordta össze kavicshordalékból és sárból. „Senki nem tudja meddig marad meg. Elvileg hamarosan eltűnhet, amint lecsap a térségben egy új vihar” – közölte Rasch.

(Címlapképünk illusztráció. Forrása: Unsplash.com)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk