Szén helyett hidrogénnel gyárt acélt egy svéd cég

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 3.

Tudomány

Így nem keletkezik szén-dioxid a vasérc kezelésekor. Eddig az acélipar terhelte leginkább a légkört üvegházhatású gázokkal.

Az acélgyártáshoz nyersvas kell, amit úgy állítanak elő, hogy a vasércből eltávolítják az oxigént. Ehhez sok szenet el kell égetni, és közben nagyon nagy mennyiségű szén-dioxid kerül a légkörbe. A globális acélipar termelése évente 2 milliárd tonna, eközben több milliárd tonna szén-dioxid keletkezik. Ez a világon kibocsátott üvegházhatású gázok 7,2 százaléka. Ezért jelentős az a technológiai újítás, amely a vasérc redukciójának folyamatában a szenet hidrogéngázzal helyettesíti – írja a Qubit.

A SSAB nevű svéd cég kísérletéről van szó. Egy bányatársasággal és egy energiaipari multival közösen indított projektben fosszilis energiahordozóktól mentes acélgyártáson dolgoznak, a szenet helyettesítő hidrogéngázt megújuló energiaforrások használatával állítják elő. 

A kísérlet néhány hónapja zajlik ezzel az „elektroacéllal” , amely eleinte 20-30 százalékkal lesz drágább a hagyományos módon előállított acélnál. Ettől a hírtől nem lettek boldogabbak az acélgyártó cégek vásárlói, a vásárlók vásárlóit – így az európai autó- és kamiongyártókat – azonban érdekli a kísérlet. A Hybrit cég együttműködik a Volvo Grouppal, amely 2026-tól zöld acélból készülő kocsik tömeggyártását tervezi.  Augusztusban a Volvo már megkapta az első szállítmányt az alapanyagból, hozzáfogtak a prototípusok elkészítéséhez.

Ez a kísérlet versenyt generált. A H2 Green Steel nevű svéd konzorcium, amely szintén érdekelt a zöld acél gyártásában, megállapodott a Volkswagen-csoporthoz tartozó Scaniával, majd a Mercedes-Benzzel, hogy 2025-ig elkezdik beépíteni a karbonmentesen előállított acélt a járműveikbe.  

 

A világ acélgyártásának felét adó Kínában azt tervezik, 2060-ra teljesen karbonsemlegessé teszik ezt az iparágat.

Ahhoz, hogy a világ elérje a kitűzött globális klímacélokat, az acélipar szén-dioxid-kibocsátását legalább a felére kell csökkenteni 2050-ig. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Hogyan nyerhetjük meg az Európa-bajnokságot?

Még most sem késő, szólunk. Az európai parlamenti és önkormányzati választás előtt Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor bement az egyik tévéjébe (a legrégebbibe), ahol megnyilatkozott az egyik műsorvezetőjének (a legrégebbinek), s egyéb fontos mondandói (háború lesz, háború lesz, háború lesz, hrrrrrgggrrrxx!!!) mellett természetesen a védjegyének számító szenvedélyére is szót kerített: a labdarúgásról beszélt.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni. Ha a háború menetét nem is változtatja meg ez a támadás, számos jelentős elmozdulásra mégis felhívja a figyelmet.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.