Growshopok Budapesten - Műveljük kertjeinket!

  • Horn Gabriella
  • 2008. december 4.

Tudomány

"Igen, tényleg növénytermesztési tanácsadással foglalkozunk, egy bizonyos növénnyel kapcsolatban" - fogadta e sorok íróját egy belvárosi növénytermesztési tanácsadó bolt eladója. Az üzletben beltéri termesztéshez szükséges lámpák, cipzáras zuhanyfülkéhez hasonló termesztősátrak és tápanyagok, és mindenütt kenderlevélre emlékeztető minták szórólapon, plakáton.

"Igen, tényleg növénytermesztési tanácsadással foglalkozunk, egy bizonyos növénnyel kapcsolatban" - fogadta e sorok íróját egy belvárosi növénytermesztési tanácsadó bolt eladója. Az üzletben beltéri termesztéshez szükséges lámpák, cipzáras zuhanyfülkéhez hasonló termesztősátrak és tápanyagok, és mindenütt kenderlevélre emlékeztető minták szórólapon, plakáton.

Bár az illegális drogokkal kapcsolatos minden tevékenység büntetendő a hatályos törvények szerint, a pesti belvárosban húszperces sétával akár három úgynevezett growshopba vagy headshopba, azaz cannabistermesztésre alkalmas eszközöket kínáló üzletbe is betérhet az érdeklődő. Vidéki nagyvárosban is működik ilyen bolt, és persze az interneten is kínálnak marihuána termesztéséhez alkalmas kellékeket, tápanyagokat. Megrendelésre akár házhoz szállítással is. Létezik olyan internetes oldal, ahol egyéb - tiltólistán nem szereplő - tudatmódosító anyag készítésére is alkalmas növényi készítmények is kaphatók. Igaz, a termék mellett gondos felirat, hogy "emberi fogyasztásra nem alkalmas", ám ezt követően részletes leírás szerepel arról, hogyan is használták egyes népek a történelem során. Több helyen korhatárhoz is kötik (18 év) a vásárlást.

Szobanövények

A growshopok egyébként növénytermesztési szaküzletként működnek, és tulajdonosaik ügyelnek a törvények betartására: illegális termék (például maga a kendernövény) nem kapható, a kínált eszközök paradicsom és különböző fűszernövények otthoni, beltéri termesztésére szolgálnak - hangoztatják. Mint mondják, természetesen tudnak arról, hogy vannak, akik esetleg tiltott növény termesztéséhez vásárolják meg a berendezéseket, de ez nem rájuk tartozik. Azért van olyan üzlet, ahol külön figyelmeztető brosúrák és feliratok emlékeztetik a potenciális vásárlót: nem Amszterdamban, hanem Budapesten jár.

A hatóságokkal nem gyűlik meg különösebben a bajuk - állítják a boltok munkatársai, van olyan üzlet, amelyik már több mint két éve működik. Előfordult rendőrségi razzia - meséli az egyik growshop vezetője -, szerinte azért, mert egy vidéki szabadföldi kendertermesztő azt állította, tőlük szerzett magból dolgozott. Az üzletet kutyával átkutató rendőrök nem találtak semmit. Az illető valószínűleg a pesti boltot is működtető külföldi tulajdonos azonos nevű bécsi "telepéről" szerezte be a magokat. "Azért előfordult már, hogy egy vásárlómat a Kék Fényben láttam viszont" - teszi hozzá. Egy másik bolt tulajdonosa - aki civilként a cannabisfogyasztás legalizálásáért dolgozik évek óta - azt mondja, hogy nyitáskor saját maga juttatott el a rendőrségre tájékoztató anyagot a boltjáról, és azóta - úgymond - "békén hagyják" őket.

Első látásra úgy tűnhet, mintha a gyakorlatban egyfajta hallgatólagos megállapodás lenne kialakulóban a házi kendertermesztésről a hatóságok és a civil társadalom között: egy lépéssel közeledve a marihuánafogyasztás - ha nem is legalizálása - dekriminalizálása felé. Ennek szükségére hívja fel a figyelmet évek óta több szakember - köztük néhányan az igazságszolgáltatáson belül. Azzal érvelnek, hogy a hollandiaihoz hasonló megengedőbb drogszabályozás lehetővé tenné, hogy a sokszor ismeretlen összetételű, eredetű, bűnözői közreműködéssel beszerzett "anyag" helyett saját vagy ismerős által termesztett, minden szempontból "tisztább" marihuánához juthatnának a fogyasztók.

A látszólagos békesség ellenére azért az ilyen üzletek többségében "hátsó kijárat" is van, ami vagy az épület belső udvarára, míg máshol esténként zsúfolt szórakozóhelyre vezet.

"A rendőrség rajta tartja a szemét ezeken a boltokon - mondta Gratzer Gábor rendőr őrnagy, az ORFK bűnügyi főosztályának munkatársa. - De csak elrendelt nyomozás során lehet razziát tartani, hiszen a rendőrség nem kereskedelmi felügyelet, hogy egy boltot ellenőrizzen." A kender termesztéséhez szükséges eszközök egyébként is kaphatók bármely hétköznapi kertészeti szaküzletben, és a magyarországi fogyasztók többsége nem maga termeszt kendert, hanem inkább dílerektől szerzi be a használt anyagot. Gratzer Gábor egyébként a maga részéről támogatná, hogy a csekély mennyiségű kábítószer saját részre történő megszerzése, tartása szabálysértéssé minősüljön, mert ez jelentősen egyszerűsítené az eljárást.

Segédeszközök

Azért a growshopok - a lámpákon, tápanyagokon túl - igen speciális kínálattal is bírnak egy "mezei" kertészeti szaküzlethez képest. Van, ahol cigarettapapírt, vízipipát, "bongot" vagy vaporizert is árulnak (az előbbi a marihuána füstjét folyadékon átvezetve hűti és szűri, a káros anyagok csökkentése érdekében, az utóbbi csak a kender aktív hatóanyagait párologtatja, káros égésterméket nem produkál). Több helyen az adagolózacskók mellett külön rejtekdoboz is kapható: ezek elemnek, dobozos italnak vagy éppen hetvenes évekbeli súrolópornak álcázott tartályok. Az egyik üzlet még úgynevezett "ólomtesztet" is forgalmaz - mely a forgalmazó állítása szerint az esetleg (homokkal, üvegporral) szennyezett marihuána vizsgálatára alkalmas.

A boltokban kínált "speciális" növénytermesztési szakkönyvek mellett már második száma jelent meg a Cannabis Kultusz nevű életmód- és kenderkultúra-magazinnak, mely a termesztői tanácsok mellett a drogprevencióval is foglalkozik, és nemzetközi példák, valamint magyarországi problémák bemutatásán keresztül sürgeti a - szerzők szerint szükséges - korszerűbb drogszabályozás bevezetését.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?