Karikó Katalin éppen aludt, amikor felhívták, hogy Nobel-díjat nyert

  • narancs.hu
  • 2023. október 2.

Tudomány

Először azt hitte, hogy csak viccelnek vele.

Karikó Katalin éppen aludt, amikor hívták, hogy megnyerte a Nobel-díjat, és először azt hitte, hogy viccelnek vele – derül ki abból a telefonos interjúból, amit a Nobel-díj tudományos munkatársa, Adam Smith készített vele.

Az interjút a 444.hu szemlézte, a rövid beszélgetésből pedig az is kiderül, hogy a magyar biokémikus épp philadelphiai otthonában volt, amikor hívták, és mivel ő éppen aludt, a férje vette fel a telefont. Karikó Katalin elmondása szerint szombaton ért haza egy konferenciáról, ahol a rekombináns DNS-technológia feltalálásának 50 évfordulóját ünnepelték, és ahol találkozott azokkal a szakemberekkel, akik a 80-as és a 90-es években a technológia alapjait lefektették.

Arra a kérdésre, hogy mit volt az első gondolata, amikor megtudta, hogy Nobel-díjat kap, a kutató úgy válaszolt:

„Az, hogy valaki csak viccel.”

Karikó Katalin hozzátette, „manapság már sosem tudhatod”, mindenesetre most már elhiszi, hogy igaz a hír. Az interjúban a kutató azt is elmesélte, hogy 2018-ban elhunyt édesanyja minden évben figyelemmel követte, hogy kinek ítélik oda a Nobel-díjat, és mindig mondta neki, hogy talán ő lesz a következő.

A teljes interjút itt lehet meghallgatni:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Helyreigazítás

  • narancs.hu

Helyreigazítás a 18 milliárd forintos kárértéknél állt meg a nyomozás a pünkösdi egyház ügyében című cikk miatt.