Karikó Katalin: Sokan várják az állandó vállveregetést, de a tudományban nincs folyamatos elismerés

  • narancs.hu
  • 2023. október 2.

Tudomány

Drew Weissman is azt hitte, hogy oltásellenesek szórakoznak velük, amikor felhívták, hogy Nobel-díjat kapnak.

„Nem volt még YouTube, így ha nagyszerű tudósokat akartam hallgatni, ide kellett jönnöm” – mondta Karikó Katalin a pennsylvaniai egyetemen, egy magyar idő szerint hétfő délután tartott sajtótájékoztatón, amit a hvg.hu szemlézett.

Az intézmény kutatói közé belépő biokémikus itt találkozott Drew Weissman immunológussal, egy fénymásoló mellett, akivel megosztva kapja a 2023-as orvosi Nobel-díjat. Az immunológus visszaemlékezése szerint egymásra voltak utalva a munkában, amit akkoriban senki nem igazán értékelt, alig kaptak forrásokat és megjelenési lehetőséget, hogy bemutathassák elképzeléseiket és munkájuk eredményét. Drew Weissman szerint az RNS-terápiával elérhető 95 százalékos hatékonyság az, ami végül áttörést jelentett a tudományos figyelemben. 

A beszélgetés során kiderült, Karikó Katalinhoz hasonlóan, először Drew Weissman is azt gondolta, hogy valaki szórakozik vele, amikor felhívták, hogy Nobel-díját kap.

„Oltásellenesek szórakoznak velünk”

– idézte fel első kételyeit Drew Weissman, hozzátéve, hogy csak akkor hitte el igazán, hogy mindez valóság, amikor a felesége és éppen ételért nyávogó macskája társaságában végignézte a Nobel-bizottság bejelentését.

A sajtóeseményen Karikó Katalin elmondta, soha nem az elismerésért dolgoztak, hanem az embereket segítő új megoldásokon, és nem számítottak rá, hogy valaha is megkapják a díjat. A magyar tudós üzente azoknak a nőknek, akik tudományos pályára szeretnének lépni. „Először találják meg maguk mellé a megfelelő férjet, aki támogatja őket álmaik megvalósításában” – fogalmazott, hozzátéve, a mentális és fizikai egészség, a stressz kezelése is fontos, és főleg az, hogy az ember szeresse, amit csinál.

„Ha szereted a rivaldafényt, legyél színész. Ha szereted követni az utasításokat, talán a hadsereg a legjobb. Ha gazdag akarsz lenni, arra nem tudom a választ. De ha meg szeretnéd oldani a problémákat, a tudomány való neked.”

Drew Weissman ezzel egyetértve azt mondta, a tudomány azoknak való, akik szeretnek kérdéseket feltenni. Szerinte a tudomány jelenti az utat ahhoz, hogy a társadalom előrébb tudjon lépni, ezért „biztatnunk kell a gyerekeinket, az unokáinkat, a szomszédainkat, mindenkit, hogy a tudomány viszi előre a világot.” Karikó Katalin ezzel kapcsolatban megjegyezte, manapság sokan várják az állandó vállveregetést, de a tudományban nincs folyamatos elismerés, tudni kell kezelni a kudarcot, tudni kell tanulni a tévedéseinkből.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk