Az űridőjárás kockázatai

Kiveri a biztosítékot

Tudomány

Bár a napviharok mind nagyobb veszélyt jelentenek technikai civilizációnkra, a Földet fenyegető űridőjárási események előrejelzése még mindig gyerekcipőben jár.

Különleges napokat élhettek át azok, akik 1859. szeptember 1-jén vagy 2-án felnéztek az éjszakai égre. Bolygónk legtöbb pontján ugyanis sarki fényt lehetett megfigyelni, amely olyan erős volt, hogy a Sziklás-hegységben dolgozó bányászok nekiláttak a reggelijüknek: azt hitték, felkelt a nap. Miközben Mexikó, Hawaii, Kuba és a Karibi-térség más szigeteinek (továbbá Japán és Kína déli felének) lakói gyönyörködtek a soha nem tapasztalt aurora- (sarki fény) jelenségekben, ennél kellemetlenebb élményeket éltek át az Egyesült Államok, illetve Európa egyes távíróhálózatainak dolgozói. A vezetékek szikrákat hánytak, számos kezelőt megrázott a kóboráram, s a megvadult elektromos hálózat tüzeket is okozott a távíróállomásokon. Sok esetben még akkor is képesek voltak üzeneteket küldeni, miután a vonalakat lekapcsolták az áramforrásról. E kivételes eseménysort erős földmágneses vihar okozta, amelyet máig Carrington-eseménynek neveznek – a vihar kiváltóját, a Nap felületén történt napkitörést (az ún. eruptív flert) ugyanis Richard Carrington brit csillagász fedezte fel. A csillagászok szerint a Carrington-eseményhez hasonló, erős földmágneses viharok nem túl gyakoriak, de történelmi léptékben mégsem ritkák: átlagosan pár száz évente fordulnak elő. Márpedig ha most találná telibe Földünket egy az akkorihoz hasonlóan erős részecskeáram, vagy óriási buborékként felénk tartó plazmafelhő, annak felmérhetetlen következményei lennének; mértékadó becslések szerint a károk elérnék a több ezermilliárd dolláros nagyságrendet.

Napszél fújta szonda

A Nap felszíne és a körülötte lévő napkorona – a gigantikus hő- és sugárzási energiát termelő termonukleáris reakciók következtében – elképzelhetetlenül forró, belsejében pedig egyenesen több millió Kelvin- (vagy ha úgy tetszik: Celsius-) fok a hőmérséklet. Az itt zajló heves töltésáramlás gerjesztette erős mágneses mező folyton, néha ugrásszerűen átrendeződik, átkötődik, aminek hatására rendszeresen, több forrásból is erős sugárzás, részecskeáramok és a napkorona plazmaanyagából álló „szeretetcsomagok” indulnak a bolygórendszerünk irányába.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk