Magyar egyetemista is tart előadást a Nobel-héten

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. december 9.

Tudomány

Mészáros Botond, az ELTE hallgatója az összetett rendszerek matematikai modellezéséről beszél Stockholmban.

Mészáros Botond egyedüli magyarként vesz részt a Nobel-díj átadását kísérő egyhetes fiatal kutatói rendezvényen, ahol az összetett rendszerek matematikai modellezéséről tart előadást.

Az 1976-ban alapított Stockholm International Youth Science Seminart (SIYSS) a Fiatal Tudósok Svéd Szövetségének Bizottsága rendezi meg minden évben a Nobel-ünnepségekkel összefüggésben. A kísérőprogram célja a tudományos sokrétűség bemutatása, a nemzetközi kapcsolatok előmozdítása a világ tudományos érdeklődésű, tehetséges fiataljainak összegyűjtésével – olvasható az ELTE honlapján.

A szemináriumon, amely december 4-én kezdődött, idén 23 fiatal vesz részt a világ minden tájáról, a biológiát, az orvostudományt és az informatikát négyen-négyen, a matematikát, a fizikát és a kémiát hárman-hárman, a környezettudományt ketten képviselik.

A matematika területéről Mészáros Botond mellett egy svájci és egy svéd fiatal került be a programba.

Napjaink egyik legnagyobb tudományos kihívása a valós, összetett rendszerek megértése és modellezése. A komplex rendszerek viselkedése hatalmas számú elem közötti különféle interakciókból ered, ilyenek például a mezoszkópikus anyagok tulajdonságai, a pénzügyi események, a társadalmi csoportok lokális és globális evolúciója, valamint ezek összefüggései a Föld éghajlatában és biodiverzitásában bekövetkező esetleges jövőbeni változásokkal. Az ELTE mesterszakos hallgatója azt vizsgálja, hogy egy összetett rendszert nagyszámú paraméterrel leíró modell hogyan redukálható kisebb elemszámúra, csökkentve ezzel az időtényezőt és számítógépes adattárolást. Mészáros Botond az eddigi eredményeit mutatja be az eseményen.

Idén október 3. és 10. között jelentették be, hogy kik kapták 2022-ben a Nobel-díjakat. Az elismeréseket a szokásoknak megfelelően a díjat alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én adják át Oslóban és Stockholmban.

Leadkép: MTI/Mónus Márton

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk