Kolombusz Kristóf spanyol és zsidó származású volt

  • narancs.hu
  • 2024. október 13.

Tudomány

A tudományt régóta foglalkoztatta Amerika felfedezőjének származása. 

Kolumbusz Kristóf spanyol és zsidó származású volt, tárta fel DNS-elemzéssel egy spanyol tudóscsoport, az eredményről egy dokumentumfilmben számoltak be – írta meg a Guardian. Az igazszágügyi orvosszakrtékből álló kutatócsoport a sevillai katedrálisban eltemetett maradványok mintáit vizsgálta meg, melyeket összehasonlítottak az ismert rokonok és leszármazottak adataival.

A tudósokat régóta foglalkoztatja a felfedező származása, egyebek mellett felmerült, hogy az olaszországi Genovából származott, továbbá hogy spanyol, görög, baszk vagy éppen portugál felmenői voltak. A kutatás vezetője, Miguel Lorrente az mondta, az új technológiával sikerült igazolni, hogy a sevillai maradványok Kolumbusz Kristófhoz tartoznak. Hangsúlyozta, hogy számos tényező nehezítette a kutatást, de az eredmény „szinte abszolút megbízható”.

Amerika felfedezője 55 évesen hunyt el, 1506-ban Északnyugat-Spanyolországban, Valladolidban. Kérésének megfelelően földi maradványait az akkori Hispaniola szigetére szállították, amik 1795-ben Kubába, majd 1898-ban Sevillába kerültek át. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk