Ráhozta a szívbajt megmentőire Szaffi, a vadmacska

  • narancs.hu
  • 2024. október 16.

Tudomány

Visszavadították, olyan jól rejtőzik, hogy nem kap fényt a napelemes jeladó. 45 hektárt fésültek át a tetemét keresve, pedig él.

Túlélte a Budakeszi Vadaspark által felnevelt és repatriált nőstény vadmacska a szakirodalmakban kritikusnak nevezett száz napot, amely alatt eldől, sikerül-e a visszavadítás.

A Szaffi névre keresztelt állat jól van, de az elengedése óta eltelt idő izgalmasan telt – derül ki a vadaspark közleményéből, amely stílszerűen szerdán hajnali háromkor érkezett meg.

A Budakeszi Vadaspark, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő Zrt.  2021-ben Vadmacska Fajmegőrzési Programot indított. A „tisztavérű” vadmacskák fennmaradását akarják segíteni a főváros térségében.

A program keretében eddig 5 elárvult macskakölyök került a parkba. Genetikai vizsgálatukat a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Genetika és Biotechnológia Intézet végezte el. Kiderült, hogy három kölyök házi macska volt – lett is gazdájuk –, kettő viszont fajtiszta vadmacska. Ezek közül a nőstény, Szaffi történetéről hírt adott a Budakeszi Vadaspark: az állat 2023 májusában került hozzájuk, és idén július 17-én engedték szabadon.

 
Szaffi. Fotó: Burányi Virág/Budakeszi Vadaspark
 

 Bár ellátták nyomkövető nyakörvvel, a vadmacska olyan jól rejtőzött, hogy a a sűrű aljnövényzet miatt a napelemes készülék sötétben volt, hosszabb kihagyásokkal szolgáltatott jelet. Majd több mint 44 napra teljesen szem elől veszítették az állatot.

A szakirodalom 100 napot említ kritikus időszakként. Ha ez idő alatt pusztul el az állat, valószínűsítik, hogy hiba csúszott az állat nevelésébe, visszavadításába. Vagy nem töltött elég időt a repatriációs ketrecben, vagy nem tanult meg hatékonyan vadászni.

Szaffi eleve vissza sem járt a kihelyezett ketrecbe, ahol pedig még kapott volna táplálékot.

 
Itt még a rácsok mögött. Fotó: Burányi Virág/ Budakeszi Vadaspark
 

 Attól tartottak, elhullott. A jeladó által utoljára közvetített helyszínre kivonult a Budakeszi Vadaspark csapata és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tetemkereső kutyás egysége. 45 hektárt vizsgáltak át Hellával, a keresésre kiképzett németjuhásszal, hiába.

A Budakeszi Vadaspark azután 2024. szeptember 29-én Kesztölc környékéről vadkamerával rögzített fotókat kapott, amelyek azt bizonyítják, hogy Szaffi mégis él. Területet foglalt magának, ez pedig azt jelenti, hogy sikerült jól felkészíteni a szabad életre.

A GPS-alapú nyomkövető nyakörv 2025 tavaszán automatikusan leesik az állat nyakáról, nem fogja tovább zavarni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mik befolyásolják egy magánfogászati kezelés árait?

  • Fizetett tartalom

Az utóbbi években a magánfogászati ellátás árai is folyamatos emelkedést mutattak. Az állami egészségügyi rendszer leterheltsége és a hosszú várólisták miatt mégis egyre többen fordulnak magánszolgáltatókhoz. Nézzük meg, milyen tényezők befolyásolják a magán fogászatok költségeit!

Mik lehetnek egy online vállalkozás sikerének titkai?

  • Fizetett tartalom

Az online vállalkozások virágzása nem véletlen. Az internet adta lehetőségek nemcsak megkönnyítik az üzletindítást, hanem nagy növekedési potenciált is kínálnak. De mi kell ahhoz, hogy egy online vállalkozás valóban sikeres legyen? Nem elegendő pusztán egy jó ötlet vagy termék, hiszen a verseny nagy, a piac dinamikusan változik, és az ügyfelek elvárásai is egyre magasabbak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik lehetnek a legfontosabb sikertényezők.