Magához tért a szétválasztott sziámi ikrek egyike

  • narancs.hu
  • 2019. augusztus 9.

Tudomány

A másik kislány változatlanul altatás és légzéstámogatás alatt áll, de már önálló légzéssel.

Magához tért a fejüknél összenőtt, és a múlt héten sikeresen szétválasztott bangladesi sziámi ikrek egyike; a másiknak is önálló a légzése - közölte a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány pénteken az MTI-vel.

Mint írták: a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapata által szétválasztott, stabil állapotú hároméves kislányok egyike magához tért: Rabeya mozgatja a végtagjait, felismeri édesanyját, figyeli a környezetét. A másik kislány, Rukaya változatlanul altatás és légzéstámogatás alatt áll, de már önálló légzéssel. Azt írták a „többnapos mélyaltatás a felépülési folyamat szakmailag megszokott velejárója egy ilyen összetett és hosszadalmas műtét után, mint a több mint 30 órás koponya- és agyszétválasztás.”

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány által 2019. augusztus 2-án közreadott kép a magyar orvoscsapat által szétválasztott bangladesi sziámi ikrekről.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány által 2019. augusztus 2-án közreadott kép a magyar orvoscsapat által szétválasztott bangladesi sziámi ikrekről.

Fotó: MTI/AP

Jelenleg a magyar aneszteziológusok munkájára van a legnagyobb szükség - tették hozzá.
Alapítványuk alapítói - Pataki Gergely plasztikai sebész, a műtétsorozat koordinátora és a plasztikai sebészeti team vezetője, és Csókay András, a végső szétválasztást vezető idegsebész - és aneszteziológiai csapatuk vezetője, Csapody Marcell továbbra is a gyermekek mellett van Dakkában.

Közleményük szerint az augusztus 1-jén és 2-án végzett maratoni műtétet követően orvosaik egy része Bangladesben maradt további önkéntes munkára: idegsebészeti és plasztikai sebészeti operációk elvégzésére, valamint szakmai előadások megtartására.

Neked ajánljuk