Magyar csillagász fedezte fel a légkörbe érkezett aszteroidát

  • narancs.hu
  • 2024. január 21.

Tudomány

Berlin felett az ég kifényesedett vasárnap hajnalban.

Sárnecky Krisztián csillagász fedezte fel azt az aszteroidát, amely vasárnap hajnalban elérte a Föld légkörét, és Európa felett darabjaira hullott, írja az rtl.hu. Az égitestről több felvétel is készült, videóra vették, ahogyan elég a levegőben. A jelenséget Lipcséből, Berlinből és Prágából is, de Magyarországról is lehetett látni – írja az időkép.hu.

A 2024 BX1 névre keresztelt aszteroida nagyjából egy méteres volt, és darabjaira hullott a légkörben. Az égitest hajnali fél 2-kor Berlin felett került be a Föld atmoszférájába.

A 2024 BX1 a harmadik objektum, amelyet Sárneczky azelőtt fedez fel, hogy az becsapódott volna, írja a Qubit. A csillagász a Mátrában található Piszkéstetői Obszervatórium távcsövével találta meg az aszteroidát szombat éjjel 22:48-kor.

Ennek köszönhetően ki lehetett számítani, mikor és hol fogja elérni a légkört, és más csillagászok is megfigyelhették.

Károkról egyelőre nincs hír, bár lehet számítani arra, hogy az égitest kisebb darabjai elérték a földfelszínt.

Hogy mi a különbség például a meteor, a meteorit, az aszteroida és a tűzgömb között, arról a Magyar Meteoritikai Társaság oldalán olvashatunk.

Nyitóképünkön a Piszkéstetői Obszervatórium.  Forrás: wikipédia

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk