Elhunyt Grétsy László

  • narancs.hu
  • 2024. január 22.

Tudomány

Kilencvenegy éves korában meghalt az egyik legismertebb magyar nyelvész, tanár, a modern kori magyar nyelvművelés nagy alakja, Grétsy László, akit tévé- és rádiószereplései nyomán ismert meg az ország.

Grétsy László 1932-ben született Budapesten, a pesterzsébeti Kossuth Gimnáziumban érettségizett, majd az ELTE magyar-történelem szakán tanult. 1960-ban szerezte meg a diplomáját, ezután a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének tudományos munkatársa lett. 1971-ben a mai magyar nyelvvel foglalkozó osztály vezetőjévé nevezték ki, és ezután írta meg első, nyelvápolással foglalkozó könyveit. 1989-től az Anyanyelvápolók Szövetségének főtitkára, majd alelnöke, 1994-től ügyvezető elnöke volt. 2013 óta tiszteletbeli elnöke a szövetségnek.

Grétsyt a televízión keresztül ismerte meg az ország: közös műsora volt Vágó Istvánnal, az Álljunk meg egy szóra! a hétköznapi nyelvhasználat művelésére vállalkozott.

 
 Grétsy László budapesti otthonában 2020. november 23-án.
Fotó: MTI/Cseke Csilla
 

 

A nyelvész elnyerte az Apáczai Csere János-díjat (1992), a Prima- (2004) és Prima Primissima-díjat (2012) és a Magyar Örökség-díjat is (2007). Kemény Gáborral közösen szerzője volt a Nyelvművelő kéziszótárnak.

A nyelvész halálhírét hétfőn kora délután az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, egy konferencián jelentették be, ahol ő maga is vendég lett volna. Mint közölték, Grétsy László vasárnap álmában békésen elhunyt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk