Parancsra akár el is olvad az új katonai robot

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 17.

Tudomány

A dél-koreai találmány után csak egy olajos folt marad.

Dél-koreai fejlesztők olyan robotot készítettek, amely elvégzi a feladatát, majd parancsra megsemmisíti önmagát – írja a hvg.hu.

A cikk „lágy” robotnak nevezi a konstrukciót, amely katonai alkalmazásban lehet hasznos, felderítésre vagy épp a belé táplált adatok szállítására való. Szinte nyom nélküli megsemmisülése azért hasznos képesség, mert így védi a tárolt információkat, hogy ne kerüljenek illetéktelenek kezébe. 

Korábban már használtak önmegsemmisítő robotokat, de azokkal az volt a probléma, hogy hőre lágyuló anyagokból készültek, és poliuretán segítségével újra „össze lehetett rakni” őket. A dél-koreai eszköz azonban UV LED-ek segítségével alig két óra alatt úgy elolvad, hogy csak olajos foltok maradnak utána. Ebből már nem lehet rekonstruálni.

 Arról nincs hír, hogy hol, mikor használják először a gyakorlatban az önmagát tökéletesen megsemmisítő robotot.

A címlapkép a tavalyi Dubai Future Forumon készült

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Ellopták a hőgyészi kastély fölül a tetőt

Az egykor Ghaith Pharaonhoz tartozó kastély tetején jelenleg befolyik a víz, miután valakik lelopták a tetőről a rézborításokat. A kastély céges tulajdon, a kézbesítési megbízott elérhetetlen, az önkormányzat csak annyit tehet, hogy közpénzen fóliát tetet fel a további állagromlás megelőzésére, de ez nem feladatuk.