Szemerédi Endre matematikus kapta a Szent István-rend kitüntetést

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 20.

Tudomány

A matematikai Nobel-díjként is aposztrofált Abel-díjat már rég megkapta.

Áder János köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök társaságában átadta a Magyar Szent István-rend kitüntetést Szemerédi Endre Abel- és Széchenyi-díjas matematikusnak, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjának a Sándor-palotában.

false

 

Fotó: MTI

Az immár Szent István renddel is rendelkező matematikussal 2012-ben beszélgettünk, nem sokkal azután, hogy megkapta a matematikai Nobel-díjként is aposztrofált Abel-díjat.

Magyar Narancs: Az önnek ítélt Abel-díj (továbbá a matematikai Wolf-díj) kapcsán többször is elhangzott, hogy az a Nobel-díj megfelelője - márpedig a Nobel-díjat sok esetben évtizedekkel a díjazott felfedezés létrejötte után ítélik oda. Ha jól tudom, bizonyos mértékben így volt ez az ön esetében is - habár most nem csupán az amúgy legendás 1975-ös cikkét jutalmazták, hanem eredményekben gazdag egész életművét. Arról volna szó, hogy bizonyos értelemben beértek az ön matematikai felfedezései?

Szemerédi Endre: Ama bizonyos 1975-ös felfedezés (az úgynevezett Szemerédi-tétel, azaz hogy minden pozitív felső sűrűségű sorozat tartalmaz tetszőleges hosszú számtani sorozatot. - B. Z.) után még számos területen értem el eredményt, és ezeket publikáltam is, amit nyilvánvalóan figyelembe vettek az Abel-díj odaítélésénél. Ráadásul ebbe a bizonyos '75-ös felfedezésbe olyan dolgokat vélnek belemagyarázni, amik nem is ebben, hanem inkább más cikkekben lelhetők fel. Kétségtelen, hogy ez a bizonyos 1975-ös cikk volt az, ami elindított, s melyet sokan máig a legjobb munkámnak tartanak. Amúgy az ön által adott példa igaz: ha megnézi, hogy fizikában ki mikor kapott Nobel-díjat, s hogy ezt mely évi felfedezéssel érdemelte ki, akkor nagyon sok esetben 30-40 év különbséget fog regisztrálni. Az Abel-díj voltaképpen nem csak nekem szól, habár nekem ítélték oda. Az elnyeréséhez az is kellett, hogy különböző, esetleges eredményeim indíttatásként szolgáljanak mások számára, hogy felhasználják, továbbfejlesszék, erősítsék, más területekre is kiterjesszék, s további összefüggéseket vegyenek észre. Szorosan egymásra épülő felfedezésekről, közös munkáról van szó: ugyanilyen joggal tíz másik matematikus is megkaphatta volna a díjat - s akkor még csak szakterületemről, a diszkrét matematikáról beszéltem. (Ez olyan matematikai struktúrákkal foglalkozik, mint a gráfok, az egész számok vagy a logikai állítások: ide tartozik például a kombinatorika vagy a gráfelmélet. - B. Z.) Közben nálam nagyobb kutatók is feltűntek ebben a tudományágban, viszont kétségtelenül én vagyok köztük a legidősebb...

Mostanában már pironkodva elismerik

Két hete nyerte el az egyik legrangosabb kitüntetést, a matematikai Nobel-díjként is aposztrofált Abel-díjat. A már évtizedek óta az amerikai Rutgers Egyetem számítógép-tudományi tanszékén oktató Szemerédi Endre az általa művelt szakterület különlegességéről, a matematika magánvaló szépségéről és sokszor jeles felfedezők számára is láthatatlan távlati hasznáról beszélt nekünk, továbbá arról is, mit tartanak a számok, halmazok és gráfok tudósai egymás szakterületéről.

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Az újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Az államok pedig ritkán járulnak hozzá ahhoz, hogy más államok (akár a jövőben) leszavazzák őket.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.