Több mint ötvenéves rekordot döntött meg az Orion űrkapszula

Tudomány

Ember szállítására alkalmas eszköz még sosem járt ilyen messze a Föld nevű bolygótól.

Távolsági rekordot állított fel tíz nappal az indulása után a NASA Artemis 1 holdmissziójának Orion űrkapszulája: több mint 400 700 kilométerre távolodott el a Földtől – közölte az amerikai űrhivatal. Ennél nagyobb távolságra még nem ért el a Földtől legénység szállítására készült űrhajó. A korábbi rekordot több mint 50 éve az Apolló-13 állította fel, amely 400 171 kilométerre jutott a Földtől.

A szombati rekord beállítása előtt az Orion holdkörüli pályára állt, de fedélzetén nincsenek űrhajósok, mivel ezzel a Holdat megkerülő úttal tesztelik az űrhajót. Ráadásul a friss rekord még tovább nő, ugyanis az űrkapszula várhatóan mintegy 432 ezer kilométerre távolodik majd el a Földtől. Jim Geffre, az Orion egyik menedzsere a napokban úgy fogalmazott: „ez egy statisztikai adat, ám szimbolikus, amit reprezentál”.

 
 
Földnyugta az Orion űrkapszula fedélzetéről, előtérben a Holddal
Fotó: MTI/AP/NASA

Az Artemis 1 küldetés november 16-án kezdődött. A kapszula várhatóan december 11-én tér vissza a Földre mintegy 2 millió kilométer megtétele után. A tervek szerint 2024-ben az Artemis 2 küldetésen már legénységgel kerüli meg az Orion a Holdat.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk