Zsákolóverseny pitbulloknak: Célzott harapás

szerző
- w. air -
publikálva
1996/38. (09. 19.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

"Pitbull terrierek, staffordshire terrierek, bullterrierek, bandogok és gazdáik találkoznak Bácsalmáson... A küllembírálat mellett Magyarországon először súlyhúzásban és zsákolásban mérhetik össze erejüket a kutyusok" (részlet a Hobbi Kutyások Baráti Köre programismertetőjéből).

"Pitbull terrierek, staffordshire terrierek, bullterrierek, bandogok és gazdáik találkoznak Bácsalmáson... A küllembírálat mellett Magyarországon először súlyhúzásban és zsákolásban mérhetik össze erejüket a kutyusok" (részlet a Hobbi Kutyások Baráti Köre programismertetőjéből).

Bácsalmás, Kutyakiképző Iskola

1996. szeptember 14.

A hobbikutyások joghézagot használnak ki: pitbullféléket csak tenyészteni, eladni és importálni tilos, tartani és velük találkozókat rendezni nem. Bácsalmás Szabadkát leszámítva mindenhonnan messze van. A helyszín kiválasztásában valószínűleg kulcsszerepet játszott, hogy a főszervező Hajdú József, a közismert - "sporttársi áron fedeztetek 14-szer győztes Jockey Ewing kanommal (ne dőljön be a nagy dumáknak)" - hirdetés gazdája szintén helybeli. A témában járatos látogatóként erős késztetést éreztem, hogy a személyesen is megjelent élő legendától, Jockey Ewingtól autogramot kérjek, de példás önfegyelemmel beértem egy tiszteletteljes simogatással, amit a mokány bajnok barátságos farkcsóválással nyugtázott.

A 300 néző hamarosan megtekinthette, mi az a zsákolás. Egy körülbelül akasztófányi méretű és formájú berendezésre láncon egy tacskónyi csomó zsákvásznat akasztanak, amit a kutyának felugorva el kell kapnia és néhány másodpercig szorítania. Nem kell órákig lógni, a lényeg, mekkorát tud a kutya ugrani, miközben célzott harapást ad le, az elv a lovas íjászatéhoz hasonlít. Maga Jockey mutatja be, hogyan kell; a kutyavilágban legalább olyan menő figura, mint a névrokon. Verekednie nem kell (már bizonyított), szexelhet rogyásig, és mindenki ajnározza. Egyébként kis testű darab, a dinamika csak mozgásban látszik rajta, de akkor nagyon.

Minden kutyán szájkosár, a bombabiztos Hannibal Lecter-fazonoktól kezdve a látszatmegoldásként üzemelő, a rágóizmot is alig takaró keskeny bőrcsíkig. Van egy eladó rednose kan, ez a legősibb pitbullvariáció, kicsit hosszabb az orra és rozsdabarna a színe. Hetvenezer az ára, hamis staffordshire-törzskönyv is van hozzá, így már feddhetetlen az állat.

- Kilinc úr következik Pasával... kérjük, végig tartsa a pórázt... Nézzük el neki, fiatal kutya, ez egy rossz kísérlet.

Az egyik versenyző jelezte, az ő kutyája fogja a zsákot, de nem ereszti el, s uramfia, Sztojkó úr nem beszél a levegőbe, feszítőfával berheli le Maxot a zsákról. A győztes a Kicsó nevű rednose pitbull, kétméteres magasságban (!) még ráharap a zsákra, nekifutás nélkül. Ez, hogy stílszerűen fogalmazzunk, annyit tesz, mintha helyből át tudná harapni Kareem Abdul Jabbar torkát, aki, mint tudjuk, feltalálta a zsákolást.

A súlyhúzás olyan, mint a szánhúzás, csak sínpáron kell 100-200 kilónyi súlyt húzni vagy húszméternyi emelkedőn. A pitbullfélék sokkal több súlyt bírnak húzni, mint a szánhúzók. Kitartóbbak is. Mellényben a hideget is bírják. Az egyetlen ok, amiért nem pitbullokkal húzatják a szánokat, hogy már egy Dawson-Alsó-Daswon-Felső távolságon is lemészárolnák egymást a fogat tagjai. Egyéni munkájuk azonban lélegzetelállító. A földhöz lapulva valamennyi izmuk többszörösére dagad, a kutya átalakul vegytiszta energiává. Erejüket mi sem jelzi jobban, mint hogy a szervezők csak 220 kilónyi súlyról gondoskodtak, márpedig négy kutya is bírt volna még.

A tanulság, hogy a (Girls), You Really Got Me Now című számot is lehet kottából játszani, ahogy ezt a szünetben zenélő Badtimes együttes gitárosa tette. Továbbá, ha igaz, maguk a pitbullosok találták meg a pitbullprobléma megoldását. A rendezvény alatt semmilyen baleset nem történt, minden kutyán szájkosár volt (csak a zsákolás idejére vették le). Jövőre, ha terjed egy kicsit a híre, legalább ezer néző zarándokol a déli határhoz, mert a buli jó. A pitbulloknak kell a kihívás, az izgalom meg az izmozás, és itt majdnem annyira kihajthatják magukat, mint egy verekedésben. A pitbullosoknak muszáj összejárni - más kutyás társaságból rég kiutálták őket. A pitbullosok úgyis tenyészteni fognak, ezt még akkor sem fogják tudni megszüntetni, ha Selmeczi Gabriella személyesen veszi kézbe a miskárolókést. És valószínűleg a pitbullosoknak sem igazán pálya, hogy szétmarcangoltatják a saját kutyájukat, márpedig ebben a műfajban a szépség másodlagos. A zsákolás-súlyhúzás legalább megméretés, ami idővel kiválthatja az élethalál-küzdelmeket. A zsákra ugrásban nincs semmi rossz, ilyesmit még egy törpespicc is szívesen játszik, ettől még egy kutyából sem lett emberevő. Arról az enyhén morbid részletről, hogy a bevétel egy részét a megharapott kisfiú gyógykezelésére ajánlották fel, talán egy másik alkalommal.

- w. air -

szerző
- w. air -
publikálva
1996/38. (09. 19.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs

Vélemény

még több Vélemény...