Havasi fülespacsirtát láttak Kunszentmiklósnál

  • narancs.hu
  • 2021. december 4.

Vadonlakó

A XX. század közepén még csapatostul vonultak erre, a 80-as évektől majdnem teljesen eltűntek.

Havasi fülespacsirtát (Eremophila alpestris) figyelt meg a kunszentmiklósi Nagy-réten a Kiskunsági Nemzeti Park területfelügyelője.

Ez a madár a nálunk ismert pacsirtánál szebb énekesmadár, nevét a fején lévő kettős tollpamacsról kapta. Fekete-sárga fejmintázata miatt is feltűnő.  

Gyér növényzetű, kopár vidékeken fordul elő, sivatagokban, hegyvidékeken, a tundrán, sztyeppei élőhelyeken. Az északi féltekén többfelé, a Skandináv-félszigeten, a Balkánon, Erdélyben is költ. Vonuló madár, a telet a tangerpartok közelében szereti eltölteni.

 

A havasi fülespacsirták áttelelő csapatai Magyarország területén is sokáig rendszeresen előfordultak, még a XX. század közepén is, de a '80-as évektől eltünedeztek, és az ezredforduló óta ez a mostani észlelés a 9. volt. 

 
Havasi fülespacsirta, Lóránt Miklós felvétele
 

 „A madár két napig tartózkodott november 25-26-án a kunszentmiklósi Nagy-réten, ami ilyenkor a téli madárközösségek egyik kedvelt előfordulási területe. A telelő túzokcsapatok mellett rendszeresen láthatók parlagi sasok, kerecsen- és kis sólymok, gatyás ölyvek, kékes rétihéják, vagy nagy őrgébicsek” – mondta Lóránt Miklós, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi területfelügyelője, aki a havasi fülespacsirtát lefotózta.

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk