Megszámolják a vadon élő tigriseket Nepálban

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. december 5.

Vadonlakó

Növekszik az állomány, mert visszaszorították az orvvadászatot.

Vasárnap kezdődött el a vadon élő tigrisek számbavétele Nepálban. A populáció felmérése várhatóan körülbelül három hónapig fog tartani – mondta el Bed Kumar Dhakal, a nepáli Nemzeti Parkok hatósági szóvivője.

Az összeírás az indiai határ mellett fekvő Chitwan Nemzeti Parkban kezdődött. Az eredményeket a július 29-i Tigris Világnapon teszik közzé.

Nepál azon országok egyike, ahol növekszik a tigrisállomány. A bengáli tigrisek száma 2009-ben 121 volt, de ma már 235 példány szerepel a hivatalos adatokban. A populáció növekedését az orvvadászat visszaszorításával érték el, és azzal, hogy a falusi közösségeket bevonták a természetvédő munkába. 

Nemzetk?zi tigrisnap

 
Melburne, állatkert, 2019. Ilyen közelről a természetben aligha lehetne lefényképezni. Fotó: MTI/EPA-AAP/Daniel Pockett
 
 
 

 A Vadvédelmi Világalap (WWF) szerint világszerte mintegy 3900 tigris él még vadon.

A tigrisek valaha élt kilenc alfaja közül három már kihalt, és a megmaradt hat mindegyike veszélyeztetett. Az elmúlt száz évben a tigrisek élőhelyeinek területe 93 százalékkal csökkent. Ennek a folyamatnak a következtében a vadon élő tigrisállomány mintegy 97 százaléka tűnt el, részben a vadászat miatt. A bengáli tigris vagy királytigris India középső és keleti részén, Bangladesben, Nepálban, Bhutánban és Mianmarban őshonos. A szumátrai tigris a legkisebb a ma élő alfajok közül, és az Indonéziához tartozó Szumátra szigetének esőerdeiben található meg. Az elmúlt évszázadban a vadon élő tigrisek száma 100 ezerről csökkent a töredékére.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk