Ezért tűnik úgy, mintha csökkent volna a részvétel fél 7 és 7 között

A választási iroda feloldja az ellentmondást.

Az internet népe mellett engem is erősen foglalkoztatott, hogyan lehet, hogy míg az NVI adatai 18.30-kor 68,13 százalékos részvételt mutattak a belföldi szavazókörökben, a 19 órás adat már csak 67,08 százalékos volt. Számszerűen körülbelül 80 ezer szavazó „tűnt el” fél óra alatt.

Felhívtam Listár Dánielt, az NVI kommunikációs főosztályvezetőjét, aki azt mondta, a részvételi arány látszólagos visszafelé ugrása teljesen normális és megszokott. A napközbeni tájékoztató adatok ugyanis azon alapulnak, hogy a szavazatszámláló bizottságok „strigulázzák” a megjelent választópolgárokat. A 18.30-as részvételi adatban tehát benne van mindenki, aki ténylegesen elment szavazni.

A 19 órás szám ellenben a beérkező jegyzőkönyvek alapján készül. Márpedig az átjelentkezéses szavazókörökből, illetve azokból, ahová majd bekeverik az átjelentkező szavazók szavazatait, nem érkezett be jegyzőkönyv. Ezért is tüntetik fel, hogy 98,96 százalékos feldolgozottságnál 67,08 százalékos a részvétel. Ha teljes lesz a feldolgozottság, az Listár szerint feloldja a látszólagos anomáliát.

Neked ajánljuk

Kommunális hulladékkal fűti a Duna Aréna létesítményeit a Budapesti Közművek a vizes VB alatt

  • Fizetett tartalom

A Budapesti Közművek keretén belül működő FŐTÁV Távhőszolgáltatási Divízió 2017 óta látja el távfűtéssel a Duna Arénát. A hőenergiát jelenleg a Budapesti Közművek tulajdonában lévő Fővárosi Hulladékhasznosító Mű állítja elő. Az erőmű az éves nagykarbantartás után június közepén újra üzembe állt, - így a medencék megfelelő hőmérséklete és a használati melegvíz folyamatosan biztosított a FINA Világbajnokság gördülékeny lebonyolításához, valamint a magyar sikerekhez.