Ezért tűnik úgy, mintha csökkent volna a részvétel fél 7 és 7 között

A választási iroda feloldja az ellentmondást.

Az internet népe mellett engem is erősen foglalkoztatott, hogyan lehet, hogy míg az NVI adatai 18.30-kor 68,13 százalékos részvételt mutattak a belföldi szavazókörökben, a 19 órás adat már csak 67,08 százalékos volt. Számszerűen körülbelül 80 ezer szavazó „tűnt el” fél óra alatt.

Felhívtam Listár Dánielt, az NVI kommunikációs főosztályvezetőjét, aki azt mondta, a részvételi arány látszólagos visszafelé ugrása teljesen normális és megszokott. A napközbeni tájékoztató adatok ugyanis azon alapulnak, hogy a szavazatszámláló bizottságok „strigulázzák” a megjelent választópolgárokat. A 18.30-as részvételi adatban tehát benne van mindenki, aki ténylegesen elment szavazni.

A 19 órás szám ellenben a beérkező jegyzőkönyvek alapján készül. Márpedig az átjelentkezéses szavazókörökből, illetve azokból, ahová majd bekeverik az átjelentkező szavazók szavazatait, nem érkezett be jegyzőkönyv. Ezért is tüntetik fel, hogy 98,96 százalékos feldolgozottságnál 67,08 százalékos a részvétel. Ha teljes lesz a feldolgozottság, az Listár szerint feloldja a látszólagos anomáliát.

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!