Ezért tűnik úgy, mintha csökkent volna a részvétel fél 7 és 7 között

szerző
Teczár Szilárd
publikálva
2018. ápr. 09., 11:25
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A választási iroda feloldja az ellentmondást.

Az internet népe mellett engem is erősen foglalkoztatott, hogyan lehet, hogy míg az NVI adatai 18.30-kor 68,13 százalékos részvételt mutattak a belföldi szavazókörökben, a 19 órás adat már csak 67,08 százalékos volt. Számszerűen körülbelül 80 ezer szavazó „tűnt el” fél óra alatt.

Felhívtam Listár Dánielt, az NVI kommunikációs főosztályvezetőjét, aki azt mondta, a részvételi arány látszólagos visszafelé ugrása teljesen normális és megszokott. A napközbeni tájékoztató adatok ugyanis azon alapulnak, hogy a szavazatszámláló bizottságok „strigulázzák” a megjelent választópolgárokat. A 18.30-as részvételi adatban tehát benne van mindenki, aki ténylegesen elment szavazni.

A 19 órás szám ellenben a beérkező jegyzőkönyvek alapján készül. Márpedig az átjelentkezéses szavazókörökből, illetve azokból, ahová majd bekeverik az átjelentkező szavazók szavazatait, nem érkezett be jegyzőkönyv. Ezért is tüntetik fel, hogy 98,96 százalékos feldolgozottságnál 67,08 százalékos a részvétel. Ha teljes lesz a feldolgozottság, az Listár szerint feloldja a látszólagos anomáliát.

szerző
Teczár Szilárd
publikálva
2018. ápr. 09., 11:25
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
választás 2018
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  Rumata
  2018. április 10., kedd 14:32
  Hmmm...

  a neten azóta megjelent hírek mostanra már egyértelművé teszik azt, amit a jelekből még a felületes szemlélő is érzékelt, hogy durva választási csalás történt.

  Ezek után már csak négy kérdés marad.

  1. Vajon a szavazás és a szavazatszámlálás folyamatának ellemőrzése és dokumentálása megfelel-e az ISO minőségbiztosítási rendszerében foglaltaknak?

  2. Hogyan lehetséges, hogy a parlamenti pártok delegáltjai nem felügyelték a választás és a szavazatszámlálás TELJES folyamatát?

  3. Miért nem követelik az ellenzéki pártok a szavazatok ellenzéki felügyelet mellett történő azonnali teljes újraszámolását és a három órás időkiesés alatt történtek rekonstruálását?

  4. Tényleg ennyire hülye az ellenzék?
 2. 3
  Így_jártál
  2018. április 10., kedd 11:39
  Köszönöm mértéktartó reakcióitokat.
 3. 2
  Rumata
  2018. április 09., hétfő 19:14
  Azt most hagyjuk, hogy ez annyira átlátszó mese, hogy még egy analfabéta tanyasi kamaszlány sem hinné el.

  Viszont szerintem az ügy ennél sokkal bonyolultabb, mivel úgy emlékszem, hogy nemcsak a szavazók aránya csökkent 18:30 és 19:00 között, hanem a választásra jogosultak száma is sok százezerrel csökkent.

  Sajnos, ezt bizonyítani nem tudom, mivel a Facebookon láttam, és mivel nem jegyeztem meg, ki tette közzé, szinte lehetetlen visszakeresni.

  Tehát minden jel arra mutat, hogy a Fidesz sok százezer szavazatot meghamisított.

  De mivel a Fidesz olyan nagy szavazatkülönbséggel nyert, amíg az ellenzéki pártok nem bizonyítják be hogy a Fidesz egymilliónál több szavazatot kicserélt, addig igazából ennek nincs jelentősége.

  Az ellenzék olyan mértékben volt hiteltelen és olyan nyilvánvalóan kormánykételen, hogy igazából megkönnyebbülés, hogy nem ők nyertek.

  Mert most dühönghetnénk egy éven keresztül a bénázásuk miatt, mire egy új választást kiírnának - és annak rendjeés módja szerint elvesztenének.
 4. 1
  rworse
  2018. április 09., hétfő 13:59
  Eddig nem volt ilyen "látszólagos" anomália - igaz, átjelentkezők se voltak ennyien.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...