Orbán Viktor: A Kúria egyértelműen és súlyosan beavatkozott a választásokba, elvett egy mandátumot a választóktól

  • narancs.hu
  • 2018. május 5.

Választás 2018

Mindjárt sírunk!

Mínusz egy mandátum a Fidesznek. Nehezen viseli a Fidesz, hogy saját, egészen unikális választási törvényét tartatja be vele a még kevés független testületek egyike. Havasi Bertalan sajtófőnök ismertette a miniszterelnök álláspontját a Pesti Srácok hasábjain.

A miniszterelnök azt nehezményezi, hogy több mint négyezer határon túli szavazatot érvénytelenített a Kúria, mert azokat saját címzésű és nem előregyártott borítékban adták postára, vagy mert sérült volt a boríték.

A Kúria végzése szerint jogorvoslatra nincs lehetőség, így egy parlamenti mandátumot elveszített a Fidesz, de így is biztos a Fidesz–KDNP frakciószövetség kétharmada.

A pestisracok.hu értelmezése szerint az Alkotmánybíróság nyilatkozata alapján jogszerűtlen a szavazatok érvénytelenítése. Ám az AB döntése inkább jelenti azt, hogy mivel a panasz tárgya nem tartozik hatáskörébe, a kormánypárt sérelmét érdemi vizsgálat nélkül passzolták.

Havasi elmondása szerint Orbán Viktor álláspontja a kérdésben az, hogy „a Kúria ezzel a döntésével elvett egy mandátumot a választóinktól. A Kúria egyértelműen és súlyosan beavatkozott a választásokba. Az Alkotmánybíróság végzését áttanulmányozva nyilvánvaló: a Kúria intellektuálisan nem nőtt fel a feladatához”.

(Pesti Srácok)

Figyelmébe ajánljuk