Orbán Viktor: A Kúria egyértelműen és súlyosan beavatkozott a választásokba, elvett egy mandátumot a választóktól

  • narancs.hu
  • 2018. május 5.

Választás 2018

Mindjárt sírunk!

Mínusz egy mandátum a Fidesznek. Nehezen viseli a Fidesz, hogy saját, egészen unikális választási törvényét tartatja be vele a még kevés független testületek egyike. Havasi Bertalan sajtófőnök ismertette a miniszterelnök álláspontját a Pesti Srácok hasábjain.

A miniszterelnök azt nehezményezi, hogy több mint négyezer határon túli szavazatot érvénytelenített a Kúria, mert azokat saját címzésű és nem előregyártott borítékban adták postára, vagy mert sérült volt a boríték.

A Kúria végzése szerint jogorvoslatra nincs lehetőség, így egy parlamenti mandátumot elveszített a Fidesz, de így is biztos a Fidesz–KDNP frakciószövetség kétharmada.

A pestisracok.hu értelmezése szerint az Alkotmánybíróság nyilatkozata alapján jogszerűtlen a szavazatok érvénytelenítése. Ám az AB döntése inkább jelenti azt, hogy mivel a panasz tárgya nem tartozik hatáskörébe, a kormánypárt sérelmét érdemi vizsgálat nélkül passzolták.

Havasi elmondása szerint Orbán Viktor álláspontja a kérdésben az, hogy „a Kúria ezzel a döntésével elvett egy mandátumot a választóinktól. A Kúria egyértelműen és súlyosan beavatkozott a választásokba. Az Alkotmánybíróság végzését áttanulmányozva nyilvánvaló: a Kúria intellektuálisan nem nőtt fel a feladatához”.

(Pesti Srácok)

Figyelmébe ajánljuk

Ének az előcsarnokból

  • - turcsányi -

Quentin Tarantino nem filmrendező, jó, nem elsősorban filmrendező, hanem valami szekta, de híveinek számossága miatt sokkal inkább valamiféle egyház érinthetetlen Jézuskája, aki történetesen filmrendező (is).

Nyomasztó naplemente

  • Kiss Annamária

Az izraeli Hanoch Levin 1975-ben bemutatott méltán híres tragikomédiájának új interpretációjából pont az nem jön át, amitől izgalmas lenne a darabot épp most elővenni: az élni akarás ereje.

 

A múlt titkai

Nem sokon múlt, hogy Brückner Jánosból (1984) festőművész lett; az egyébként kémia–biológia tagozaton eltöltött középiskolai évek alatt fordult a rajzolás felé, majd a kétezres évek elején, amikor az ELTE BTK magyar irodalom és filozófia szakán tanult, kezdett el hobbi szinten festegetni.

Focipálya, lovarda, Dubaj - Rákosrendezőn

Lázár János szerint a volt teherpályaudvar helyére építendő városközpont születése egyenesen Orbán Viktor kívánsága volt, aki a minisztert nemcsak azzal bízta meg, hogy találjon helyet az új szenzációnak, de azt is kikötötte, hogy a területen középszerű projekt nem valósulhat meg.

Kartávolság

Amikor időről időre kísérletet tesznek arra okos, mérsékelten okos és kifejezetten hülye ún. elemzők („megfigyelők”), hogy meghatározzák a 2010 utáni magyarországi berendezkedés mibenlétét, a hülyék általában arra jutnak, hogy minden problémája ellenére ez még mindig demokrácia.

A 2023-as kormányprogram

Sok ronda disznóság megtörtént már Magyarország parlamentjében a rendszerváltás óta eltelt évtizedekben, de ennél a múlt csütörtöki esetnél szégyenteljesebb aligha.

Magánbankok viszik a prímet

Az Orbán-rezsim térfoglalása egyedülálló helyzetet hozott létre a magyar bankszektorban. Míg másutt a politikai vezetés elsősorban állami pénzintézeteket használ föl céljai megvalósítására, addig nálunk magántulajdonú bankok bekebelezésével erősíti és tartósítja a hatalmát.

Szájzárrendelet és székbírság

Jogkorlátozó, a szólásszabadságot szűkítő intézkedésnek tartják az ellenzékiek, míg a fideszesek a testületi munka hatékonyságát biztosító rendelkezésnek azt az új szankciós lehetőséget, amelyet a polgármester kezdeményezésére a testület kormánypárti többsége szabhat ki a renitens képviselőre.