Van még remény a visszalépésekre? Keddre és szerdára nagy bejelentésekre készülhet az ellenzék

  • narancs.hu
  • 2018. március 31.

Választás 2018

Legalábbis erre utal néhány friss nyilatkozat.

Alig több mint egy hét van a választásokig, és az már szinte biztos, hogy teljes ellenzéki összefogás nem lesz, visszalépésekre, koordinációra még lehet számítani. Erre nagy szükség lenne egyebek közt a csepeli vagy a belvárosi választókerületben is.

Pénteki és szombati nyilatkozatok szerint lehet arra esély, hogy a napokban rendezi sorait az ellenzék egy része. Még 90 százalék az esélye annak, hogy kedden és szerdán, a fontos körzetekben érdemi bejelentések lesznek a visszaléptetésekről – mondta tegnap az ATV Egyenes beszéd című műsorában Karácsony Gergely.

Egy szombati sajtótájékoztatóján a miniszterelnök-jelölt ennek kapcsán már úgy beszélt, hogy kis türelmet kér még, a Jobbik kategorikusan elzárkózik az egyeztetésektől, ezért vele nem tárgyalnak. A demokratikus ellenzéki pártok oldalán azonban van még teendő – mondta.

Arra a kérdésre, hogy Juhász Péter, az Együtt elnöke azt mondta, Csepelen nem lépnek vissza, Karácsony Gergely azt mondta, a következő napokban tárgyalni fog, és húsvét után azt gondolja, lesz érdemi előrelépés, majd hangsúlyozta: a választók jogos igénye, hogy azokat az ügyeket rendezzék, amelyek sokak kedvét elveszik a választástól. Például a Belváros egy olyan választókerület, ahol a mostaninál megnyugtatóbb megoldás kell. Arra a kérdésre, hogy Csepel is ilyen kerület-e, azt mondta, ezeket az ügyeket csak csomagban és nem a nyilvánosság előtt lehet kezelni.

Gyurcsány Ferenc és a DK szombaton Csepelen kampányolt, ahol a volt miniszterelnök azt mondta, hogy beszélt a csepeli választókörzetben az MSZP–Párbeszéd–DK–Liberálisok jelöltjeként induló Bangóné Borbély Ildikóval és Szabó Szabolccsal, az Együtt jelöltjével, a körzet jelenlegi országgyűlési képviselőjével is, akik szintén a Görgey (közismert nevén: Áruház) téren felállított standjaiknál, sátruknál kampányoltak. A DK elnöke reményét fejezte ki, hogy jövő hét végéig „tisztább lesz a választási térkép” Csepelen, és így a demokratikus ellenzék remélhetőleg egyetlen jelöltjére lehet majd szavazni.

„Így vagy úgy mégiscsak meg kellene állapodni” – mondta Gyurcsány Ferenc, aki szerint a csepeliek és az ország szégyene lenne, ha a fideszes Németh Szilárd nyerne ebben a körzetben, csak azért, mert a demokratikus ellenzék „egyébként jóravaló pártjainak egyike vagy másika nem tud nagyvonalú lenni, nem tud mértéket tartani”. Leszögezte: nem lehet a demokratikus oldalon testvérháborút folytatni a Fidesszel szemben, mert lehet bármekkora a távolság az egyes demokratikus ellenzéki pártok között, az meg sem közelíti mindazt, ami elválasztja tőlük a Fideszt.

Bangóné Borbély Ildikó az MTI-nek azt mondta: folynak a tárgyalások, kedden „okosabbak lesznek” ebben az ügyben. Szabó Szabolcs úgy nyilatkozott: kezdettől fogva a koordinált jelöltállítás mellett voltak, eddig is nyitottak voltak minden tárgyalásra és most is állnak elébe ezeknek.

Karácsony Gergely: „Nem bontanánk le a kerítést, nem támogatjuk a kötelező betelepítési kvótákat”

De még a gazdasági bevándorlásra is nemet mondanak. Az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje szombat késő délelőtt Budapesten tartott sajtótájékoztatót, amelyen pontokba szedte azokat a hazugságokat, amelyeket szerinte a Fidesz terjeszt róla és a pártszövetségről. Karácsony Gergely közölte: a kormánypárt híresztelése szerint ők támogatják a határzár lebontását, de a kerítés maradna akkor is, ha ők nyernek.

Figyelmébe ajánljuk