Barabás Richárd: Meg kell mutatni, hogy ez nem csak egy választásra összeállt koalíció volt

Választás 2022

A Párbeszéd politikusát az ellenzéki eredményvárón kérdeztük.

„Tizenkét éve vár ez az ország arra, hogy az ellenzék képes legyen együttműködni” – mondta el a Narancs.hu-nak Barabás Richárd, a Párbeszéd politikusa az ellenzéki eredményvárón. Barabás szerint bármi is lesz az eredmény, az a fontos, hogy megszületett egy új erő, ami képes alternatívát kínálni az Orbán-rendszerrel szemben. „Az elmúlt időben kitört egy háború, megváltozott az európai politika, és megjósolhatatlan, hogy ezek milyen hatást fognak kiváltani.” Barabás hozzátette, bízik benne, hogy azt választják az emberek, amit az ellenzéki összefogás kínál, de ha nem nyernek, szerinte akkor is soha nem látott mértékben szavaznak rájuk az emberek. Ezeknek az embereknek pedig nem lehet lesöpörni az akaratát.”

A közvélemény-kutatásokkal kapcsolatban Barabás azt mondta, 2019-ben, az önkormányzati választás urnazárásakor nem volt olyan közvélemény-kutató, aki megjósolta volna Karácsony Gergely győzelmét. „Nagyon fontosak a közvélemény-kutatások, a módszertanaik nagyon kidolgozottak, de nem tudják megmutatni a végleges szavazási eredményt” – tette hozzá Barabás.

A Párbeszéd politikusa azt mondta, ezen a ponton még nem lehet megjósolni, mi történik, de ha nyer az ellenzék, akkor holnaptól el kell kezdeni a koalíciós kormányzásra való felkészülést. „Ha pedig ez nem történik meg, akkor azt kell kitalálni, hogy ennek a közösségnek, ami most megszületett, hogyan tudjuk a lehető legerősebben képviselni az érdekeit, hogyan tudjuk korlátozni azt az önkényuralmat, amit Orbán elkezdett kiépíteni, és milyen alternatívát tudunk nyújtani, hogy ne veszítsék el a hitüket.”

Arra a kérdésre, hogy mi történik ezzel az ellenzéki közösséggel akkor, ha a Fidesz győz, Barabás azt mondta, egyelőre nem szeretne az ellenzék vereségéről beszélni, de bárhogy is lesz, az egységet meg kell tartani. „Meg kell mutatni, hogy komolyan gondoljuk, amit mondtunk, hogy ez nem csak egy választásra összeállt koalíció volt. Hiszem, hogy az idő és a kitartás meghozza a gyümölcsét, akkor is, ha esetleg most nem mi nyernénk” – tette hozzá.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?