Háromszor többet költött plakátokra a kormányoldal, mint amennyit a törvény megengedne

  • narancs.hu
  • 2022. március 30.

Választás 2022

Optimális körülmények között az Állami Számvevőszék kérlelhetetlen szigorral vizsgálná az összes párt kampánykiadásait.

Márciusban 3,09 milliárd forintot költött a NER a kampányra, országszerte 12 171 közterületi plakáthelyen jelentek meg kormányközeli hirdetések. A Fidesz 1,427 milliárd forintot költött, míg a kormány 1,036 milliárdból „tájékoztatta a lakosságot”, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) pedig 633 millióért hirdette a Gyurcsány Show-t. Ezzel szemben az egységes ellenzék 1564 darabos plakátkampánya mindössze 390 330 ezer forintba került -írja a 444.hu.

A Fidesz tehát listaáron számolva nyolcszoros túlerővel, a törvényi előírásokat jócskán túlköltve kampányolt márciusban – derül ki a K-Monitor, a Political Capital és a Transparency International (TI) közös elemzéséből, amire a cikkben hivatkoznak. A törvény szerint a választási kampány egészében, tehát február 12. és április 3. között összesen 1,177 milliárd forintot költhet el egy-egy párt.

Az elemzés azt is írja, a kormánypropaganda a Fidesz üzeneteit közvetíti, akárcsak a CÖF. Ez a K-Monitor, a TI és a Political Capital szerint egyszerre két korrupciós kockázatot is igazol. Az egyik az, hogy következmények nélkül lehet tisztességtelen választási kampányt folytatni. A másik pedig:  a Fidesz megszegheti a kampányköltési plafonra vonatkozó előírásokat, legfeljebb büntetést kell fizetnie, a maximum néhány milliárd forintra rúgó fizetési kötelezettség viszont nem lehet nagy ár a kormánypárt számára, ha megnyerik a választást. 

A civil szervezetek szerint optimális körülmények között az Állami Számvevőszék kérlelhetetlen szigorral vizsgálná az összes párt kampánykiadásait, és kemény szankciókkal sújtaná a szabálytalankodókat, ezen kívül nyilvánosak lennének a pártok bevételei és kiadásai is.

A cikkből az is kiderül, hogy a Mi Hazánk Mozgalom közel 80 millió forintért, a Gattyán György-féle Megoldás Mozgalom pedig 66 millióért vásárolt plakátokat márciusban. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?