A Publicusnál 35:33-ra vezet a Fidesz az ellenzékkel szemben

  • narancs.hu
  • 2022. március 30.

Választás 2022

A kutatás azt is kimutatta, hogy az elmúlt hónapokban tízből közel hat embernek már le kellett mondania valamilyen termékről a magas árak miatt.

Március 25. és 29. között a Publicus Intézet 800 fő megkérdezésével készített közvélemény-kutatást, amelyben a lakosság véleményét vizsgálták az árak emelkedésével kapcsolatban. A kutatásból kiderül, hogy az elmúlt hónapokban a megkérdezettek 56 százalékának kellett lemondania valamilyen termékről a magas árak miatt, 31 százalékuknak, tehát közel kétharmaduknak pedig már többször is kellett ilyen nehéz döntést hoznia idén.

A felmérésben résztvevők közül a legtöbben (36%) a ruházkodáson igyekeznek spórolni, de a megkérdezettek csaknem harmadának (31%) már bizonyos élelmiszerekről is le kellett mondania. Szórakozásról és kultúráról a válaszadók 29 százaléka kényszerült lemondani, a hatósági árak bevezetése ellenére pedig a magyarok negyede (26%) spórolt az üzemanyagon az utóbbi hónapokban.

A kutatás megállapítádsa szerint a válaszadók 83 százaléka gondolja úgy, hogy a bérek növekedése kisebb mértékű volt, mint az árak növekedésének üteme, amit szerintük így sem a bérek, sem a nyugdíjak – 70% szerint – emelése nem tud kompenzálni. Mindeközben a megkérdezettek a valóságosnál jóval magasabb, 24 százalékos inflációs rátát is érzékelnek.

Arra a kérdésre, hogy az áremelkedés témáját is fókuszba helyező választáson, melyik pártot támogatják,

a megkérdezettek 35 százaléka válaszolt úgy, hogy a Fidesz-KDNP listájára fog szavazni, 33 százalék pedig az Egységben Magyarországért mellett tervezi letenni a voksát.

A két nagy politikai oldal között tehát hibahatáron belüli, 2 százalékos különbség volt mérhető. A megkérdezettek 28 százaléka bizonytalan.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.