Összeszólalkozott egy nyugdíjas asszony Márki-Zay Péterrel Szolnokon

Választás 2022

"Bocsánat, nem én voltam, hanem Lázár János" - válaszolt a néni megjegyzésére az ellenzéki miniszterelnök-jelölt.

Szolnokon kezdte a kampány utolsó hetét Márki-Zay Péter, akit Sziráki Pál, a megyeszékhely választókörzetében induló ellenzéki jelölt fogadott. Sziráki arról beszélt, van remény a győzelmére, hiszen ha négy éve összefogtak volna az ellenzéki pártok, simán verhették volna a fideszes jelöltet. 

Ám nemcsak ez ad bizakodásra okot, hanem a kormányváltó választói hangulat. Sziráki Pál úgy vélte, a Fidesz folyamatosan méri a választói akarat változását; látszik, milyen vadul, ordenáré módon támadják az ellenzéket valótlanságokkal, hazugságokkal. Olyan, mintha az életükért harcolnának. Valaki itt bekiabált: meg a szabadságukért, amit nagy taps fogadott.

Sziráki felvezetésképpen elmondta még, a fideszes plakátok szerint két ellenség van: Márki-Zay Péter és Gyurcsány Ferenc. Majd hozzátette, szeretné közölni a rossz hírt, miszerint nem kettő, hanem több millió ellensége van a Fidesznek, akik reményei szerint véget vetnek április 3-án az orbáni rendszernek.

Márki-Zay a fórumon először arról beszélt, szolnoki főiskolai tanulmányai alatt testnevelő tanára Szalay Ferenc, a jelenlegi fideszes polgármester volt. Mint mondta, ma már nem ő köszönti a városban, hanem hazugságokat sugalló plakáterdő. Ezek is azt mutatják, hogy a Fidesz fél. Kiemelte, nagyon sok emberhez csak a hazugságok jutnak el, amiből nagyon sokan elhiszik azt, amit a Fidesz az ellenzékről állít. 

 
Fotó: A szerző felvétele

"Minden szimpatizánsra szükség lesz, mert csak rájuk tudunk támaszkodni. A Fidesznek ott vannak a lopott milliárdok, amiből saját médiabirodalmat tart fenn. Még a közösségi médiában is százszor annyi pénzből kampányol, mint az ellenzék. Hihetetlen túlerővel állunk szemben, de az ellenzék bebizonyította már, hogy így is képes győzni" - mondta Márki-Zay Péter. 

Úgy vélte, nagyon sok olyan hír lesz a következő napokban, amelyik lejáratja őket. Olyan kutatások jelennek majd meg, hogy a Fidesz már győzött, el sem kell menni szavazni. Kérte hallgatóságát, ne a Fidesznek, hanem a saját szemüknek higgyenek. 

A fórumon az ellenzéki miniszterelnök-jelölt azt is hagnsúlyozta, van programjuk, ráadásul pont az ellenkezője annak, amit a Fidesz állít. Vagyis nem megszüntetik a minimálbért, hanem adómentessé teszik. Nem elveszik a 13. havi nyugdíjat, hanem svájci indexálás szerint fogják emelni. Az infláció elvitte a nyugdíjemelést, de ezt mindenki tudja, hiszen

"a paradicsom nem piros lett, hanem drága". Az alkotmányt is át kellene írni, "mert most az van benne, hogy az apa férfi , csakhogy az infláció meg nő"

- engedett el egy szóviccet Márki-Zay.

Az ukrajnai helyzettel kapcsolatban azt mondta, Orbán akkor nem ellenkezett, amikor háborús övezetbe, Irakba és Afganisztánba magyar katonák mentek. Nyomatékosította, legyen világos, ma egyetlen NATO-tagállam sem akar Ukrajnába katonákat küldeni. Az ellenzék mindig azt mondta, hazánkat a háborútól csak a NATO tudja megvédeni. Orbán nyilván nem tudna minket megvédeni, mert még egy bombával megrakott dróntól sem tudta megvédeni az országot. 

Orbán stratégiai nyugalommal szemlélte a drónt, ahogy azzal szemlélte a 400 forintos eurót is, vagy azt, hogy sorok álltak a benzinkutaknál, de semmit sem tett akkor sem, amikor nálunk haltak meg a legtöbben a járványban - fogalmazott Márki-Zay.

Ezután arról beszélt, hogy Orbán tizenkét éve folyamatosan háborúzik. Még a kórházakba is katonákat küldött. Most is harcolni ment Brüsszelbe. Valaki szólhatna már Orbánnak, hogy most nem Brüsszelt kell megállítani, hanem Putyint. Most azt kell megállítani, hogy a magyar határhoz ne érjenek orosz tankok, katyusák, mondta az ellenzéki miniszterelnök-jelöltje. Majd úgy folytatta: Magyarország biztonságát most Putyin fenyegeti, Orbán legjobb barátja. Orbán tizenkét éven át sorozatban árulta el a NATO-t, orosz kémeket telepített Budapestre, az oroszoknak és nem az amerikaiaknak adta ki azokat az orosz fegyvercsempészeket, akiket az amerikaiak segítségével kaptak le. Kiadta Azerbajdzsánnak az iszlamista kereszténygyilkost, amiért több millió dollár érkezett egy titkos bankszámlára.

Márki-Zay kiemelte, április 3-án kettő közül fogunk választani: magyar Putyin vagy Európa, háború vagy béke, szegénység, lecsúszás, korrupció vagy jólét. Végezetül kifejtette, mindenkire szükség van, mert a Fidesz minden emberét el fogja vinni. A Fidesz ugyanis nem kampányolt, hanem adatbázist épített. Még azokat is felírta, akik nem támogatják őket. Felírta, kik nem nyerhetnek pályázatot, nem kaphatnak állást. A Fidesz összeírta azokat is, akiket büntet - sorolta az ellenzéki politikus.

 
Márki-Zay és az idős asszony, aki szerint a politikus csak a saját gyerekei meggazdagodását fogja nézni
Fotó: A szerző felvétele

Beszéde végét egy idős asszony zavarta meg, aki Orbán mellett replikázott Márki-Zayjal szemben. Azt magyarázta, hogy "minden rendben van, semmi baj nincsen", csak az, hogy 75 évesen alig tud járni, de még dolgozik. Márki-Zay úgy reagált, az idős asszonynak is sokkal jobb lesz, ha nem egy tolvajkormány fog uralkodni.

Erre a néni azt vetette az ellenzéki politikus szemére, hogy csak a saját gyerekei vagyonát fogja gyarapítani.

"Bocsánat, nem én voltam, hanem Lázár János, aki azzal dicsekedett, hogy svájci bankszámlája van a pici gyerekének" - válaszolta Márki-Zay. A néni erre még mondott valamit, végül Márki-Zay azzal zárta le a szóváltást, hogy "ez a szegény asszony is tizenkét éven át csak agymosást kapott, de tisztességes egészségügyet és nyugdíjat nem".

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk