Választási csalást kiált a Momentum Hajdú-Biharban

  • narancs.hu
  • 2022. február 17.

Választás 2022

Egy párt a személyi számot interneten szeretné megszerezni az emberektől.

Különös adatgyűjtő oldalt talált Kiss László, Hajdú-Bihar megye 4-es számú választókerületének momentumos ellenzéki jelöltje. A politikus nem nevezi meg konkrétan, melyik párt adatgyűjtő oldalára bukkant, de Facebook-posztjában fotót közöl róla, és a Momentum a közleményben mellékeli a linket.

Az a gond vele Kiss szerint, hogy az az oldal a szokásos, GDPR-szabályok alapján kezelhető adatokon kívül a kitöltők személyi számát is kéri. Pedig ez a legérzékenyebb adatunk, amelyet kizárólag a hatóságok használnak, de most, a parlamenti választásnak ebben a szakaszában fontos szerepe van. A jelölteknek az ajánlóívekre legalább 500 választó nevét, lakcímét, személyi számát és aláírását kell összegyűjteniük ahhoz, hogy abban a kerületben jelöltet lehessen állítani.

„Ezt az 500 ajánlást, amit én már az első nap valódi aktivistákkal, valódi választóktól, tisztességes úton összegyűjtöttem és leadtam, ez a kamupárt online próbálja kicsalni az emberektől. De vajon miért kérik el a személyi számot, ha az ajánlóív aláírás nélkül úgyis érvénytelen? A kérdés megválaszolását olvasóimra, na meg persze a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságra bízom” – írja Kiss László.

A momentumos politikus az ügyben bejelentést tett a NAIH-nál, vizsgálatot kezdeményezve.  

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk