Visszásságok miatt írtak levelet az EBESZ választási megfigyelőinek

Választás 2022

Azért, mert a Vajdaságban nem a posta, hanem a Fidesz-KDNP meghosszabbított karjaként működő VMSZ aktivistái hordják ki a szavazólapokat.

Az elmúlt napokban a határon túli és a magyar sajtó bő terjedelemben foglalkozott azzal, hogy a szerbiai Vajdaságban nem a posta juttatja el a Szerbiában állandó lakóhellyel rendelkező magyar állampolgároknak a szavazólapokat, hanem a mai kormánypártokhoz több mint közel álló politikai szervezet, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) aktivistái.

A vajdasági Szabad Választásokért – Szabadon Egyesüléshez közel álló magánszemélyek ezért szombaton levelet adtak át az EBESZ Csongrád-Csanád megyei megfigyelőjének, arra kérve őt, hogy azt továbbítsa a szervezet magyarországi misszióvezetőjének, Jillian Stirknek. A Szabad Választásokért – Szabadon Egyesülés aktivistái március elején a 2018-as külföldről érkezett levélszavazatokkal összefüggő visszaélések elkerülése, de legalábbis mérséklése érdekében szórólapos akcióba is kezdtek. Ennek keretében több magyarok lakta szerbiai településen a postaládákba felhívást dobtak be, ami arra figyelmeztette az érintetteket, hogy a halottak nevében történő levélszavazással választási csalást követnek el. A visszaélésért a VMSZ-t tették felelőssé a lapunknak nyilatkozó aktivisták. A VMSZ a Narancs.hu-nak küldött  válaszában azon korábbi közleményét idézte, amelyben Márki-Zay Pétert, a közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltet ekézték.

Az EBESZ-hez forduló magánszemélyek álláspontja szerint azzal, hogy a VMSZ aktivistái hordják ki az ottani magyar állampolgároknak a szavazólapokat, sérül a választásokról szóló törvény több alapelve, de felmerül a választási csalás gyanúja, és sérülnek az adatvédelmi előírások is. Megítélésük szerint kérdéses lehet így a választás tisztasága, az önkéntes részvétel, a jelöltek és a jelölő szervezetek közötti esélyegyenlőség, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás.

Arra kérik a Magyarországra delegált EBESZ missziót és annak vezetőjét, hogy még a választás előtt hivatalosan keresse meg a Nemzeti Választási Bizottságot (NVB) és tegyen szabálytalansági bejelentést, egyben kérje az ügy kivizsgálását. Azt is szorgalmazzák, hogy a nemzetközi választási felügyelet tegye meg a szükséges lépéseket a vajdasági levélszavazatok érvénytelenítése érdekében. A levélírók fölidézik, hogy a levélszavazatok miatti problémákat a 2018-as választások után készített EBESZ-összefoglaló is tartalmazta.

A lapunkhoz is eljuttatott levél utal arra is, hogy lakossági bejelentésre csak a személyazonosság felfedésével van lehetőség – márpedig ez esetben tartanának az esetleges retorziótól.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk