A Faragó család - egy apa és három gyereke is ugyanabban a körzetben indul független jelöltként

Választás 2022

Különlegesen alakult a Békéscsaba központú Békés 1. számú országgyűlési választókerület jelölti listája. Az még hagyján, hogy itt van a legtöbb induló jelölt az országban, az azonban egyedülálló, hogy egy család négy tagjával csatasorba állt. Faragó Gergelyről, Faragó Bettiről, Faragó Anettről és Faragó Lajos Gergelyről van szó.

 

A mostani országgyűlési választáson összességében sokkal kevesebb képviselőjelölt indul, mint négy évvel ezelőtt. A kamupártok és a kamujelöltek talán a 2018-as parlamenti voksoláskor tobzódtak a leginkább. Jó példa volt erre a Viharsarok egy másik választókörzete, az orosházi központú Békés 4. számú, ahol négy évvel ezelőtt nem kevesebb, mint 29 jelölt vette fel a helyi választási irodán a támogatói aláírásgyűjtő íveket és közülük 26-an hivatalosan jelöltté is váltak. (Köztük volt e cikk szerzője is – a szerk.) Közülük csupán hatan szereztek több voksot, mint ahány támogatói aláírást minimálisan szükséges volt összegyűjteni az induláshoz. Magyarán húsz jelölt nem kapott 500 szavazatot sem a választóktól.

A mostani összesítések szerint a 106 egyéni körzetben összesen 664 egyéni jelölt méretteti meg magát. Négy évvel ezelőtt ez közel 1600 volt. Ez azt jelenti, hogy most minden körzetre átlagosan hat induló jut. Az átlag azonban jelentős különbségeket takar el. A békéscsabai körzetben például 11-en szerepelnek a szavazólapon. Országosan a  képviselőjelöltek számának jelentős csökkenésében minden bizonnyal szerepet játszott, hogy időközben szigorodtak a szabályok, így a hivatalosan jelöltekké válókat az eddigieknél következetesebben számoltatják el az államtól a kampányra kapott mintegy 1,2 millió forinttal.

A Békés 1. számú országgyűlési választókerületi indulók számát nem kis mértékben az duzzasztotta fel, hogy egy család merészet gondolt, és nem kevesebb, mint négy tagját is csatasorba állította. Mindannyiukat független jelöltként.

A kétegyházi Faragó családról van szó. Faragó Gergely és három gyereke: Anett, Betti és Lajos Gergely indul az április 3-i választáson. Békéscsabán, azaz valamennyien ugyanabban a körzetben.

A Faragó család jelöltjeiről alig találni információt. A Facebookon nem találni őket. Többek szerint jelöltté válásuk után intettek búcsút a legnagyobb közösségi oldalnak, amit viszont mások előszeretettel és hatékonyan használnak a kampányban. Annyit lehet tudni róluk, hogy - a kétegyházi román általános iskola diákújságjának 2013/3. száma alapján - Faragó Betti első helyezést ért el az intézmény helytörténeti vetélkedőjén. Azt pedig a Narancs.hu a békéscsabai Helyi Választási Irodától (HVI) tudta meg, hogy bár nekik hivatalból megvan a négy Faragó elérhetősége, azonban Faragó Gergely, Faragó Betti, Faragó Anett és Faragó Lajos Gergely arra utasította őket, hogy azt ne adják meg újságíróknak. Pedig szívesen megkérdeztük volna őket elképzeléseikről, terveikről, ami normális körülmények között jót tenne ismertségüknek, de esélyeiket is növelhetné az áhított győzelemre. Persze akadnának más kérdések is. Így az, egy család miért képviselteti magát négy tagjával egy választáson, ugyanabban a körzetben. Egy, az ügyre rálátó helyi forrásunk azt mondta, így akarják elérni, hogy egyikőjüknek „minél nagyobb esélye legyen a győzelemre”. Sokak megítélése szerint ez négyes indulás éppen az ellenkező hatást váltja majd ki.

Meg nem erősített információink szerint a négy jelöltből hárman Kétegyházán, míg egyikük Újkígyóson lakik, ahogy azt is hallottuk, hogy Faragó Betti és Faragó Anett a korábbi években külföldön vállalt munkát. Ezt sem sikerült megkérdezni tőlük. Többek szerint aláírást gyűjtöttek a békéscsabai pláza előtt.

Az április 3-i voksolás további érdekessége a Békéscsaba központú választókerületben, hogy a Megoldás Mozgalom színeiben az a Szegedi Éva indul, aki 2014-ben az ÚMP, míg 2018-ban a Családok Pártja jelöltje volt.

Faragóék esetében is igaz, hogy hivatalos jelöltté válásukkal jogosultak lettek a kampány állami forrásból biztosított összegének felvételére, mintegy 1,2 millió forintra. Így a család csaknem 5 millió forinthoz jutott. Ám ennek elköltését elvileg szigorú feltételekhez kötik, amelyet ellenőrizni fog az adóhatóság. Aligha szorul magyarázatra, hogy a kampánypénz csak kampánycélokra lehet elkölteni, s ezzel tételesen el is kell számolni. Azonban ha a jelöltek nem érik el a voksoláson részt vevők szavazatának 1 százalékát, akkor vissza kell fizetniük a nekik átutalt kampánypénzt. Kampány, ismertség és elérhetőség nélkül sokkal inkább kétségesnek, mint bizonyosnak tűnik az 1 százalékos küszöb megugrása.

Végül az sem világos, hogy ebben az esetben politikai zavarórepülésről vagy családi hóbortról van szó. Egy azonban biztos: a békéscsabai körzetben roppant kiélezett verseny várható Herczeg Tamás (Fidesz-KDNP) és az összellenzéki jelölt, a jobbikos Stummer János között. Sokan azt sem zárják ki, hogy a kamujelöltek akár döntő módon is beleszólhatnak ebbe a versengésbe. A választókerületben a választásra jogosultak száma némiképp meghaladja a 68 ezret.

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk