160 ezren vándoroltak vissza a Fideszhez

  • narancs.hu
  • 2019. március 7.

Villámnarancs

Jöjj vissza vándor!

Míg decemberben a Publicus Intézet mérése szerint az emberek 64 százaléka volt elégedetlen a fennálló rendszerrel, addig mostanra - írja ugyancsak a Publicus mérése alapján a Népszava -, csupán 51 százalék érez így e honban.

A túlóratörvény által felkorbácsolt népharag tehát elcsitult, írja a lap, s míg januárban az ellenzék még tudott valamit kezdeni a kínálkozó helyzettel, addig mostanra teljesen elszállt a lendület, úgy tűnik, a lufi kipukkadt. Ebből pedig az következik - mint írják -, hogy kb. egymillió (jellemzően nem ellenzéki) szavazó süllyedt vissza a "politikai apátiába".

false

Pub

A Fidesz csak nyert az ügyön: "Az utóbbi fél évben mintegy 600 ezer támogatót vesztő Fidesz 23-ról 25 százalékra tornászta vissza kedveltségét – mintegy 160 ezer olyan ember tért vissza a kormánypárthoz, aki vélhetően a rabszolgatörvény miatt igazolt a bizonytalanokhoz.".

És még néhány szó az ellenzékről:

Az MSZP és a Jobbik megtartotta támogatottságát, ellenben a DK-val és az LMP is egyre kevésbé szimpatizálnak a biztos választók. A felmérésből az derül ki, hogy ha az EP-választáson minden párt külön indul, akkor még nagyobb bukta ígérkezik, mint tavaly tavasszal: "az öt versenyzőből (MSZP-Párbeszéd, Jobbik, DK, Momentum, LMP) csak kettő jutna be, a DK sem érné el a küszöböt. (A mérés azt még nem mutatja, hogy Dobrev Klára listavezetővé válása változtatott-e az álláson.)

A cikk ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy nagyon magas (42 százalék) azok száma, akik nem mondják, vagy nem tudják, hogy kire szavaznak az EP-választásokon.

A Magyar Narancs a legfrissebb számában Závecz Tibor közvélemény-kutatóval készített interjút a választói toborokról, a Fidesz népszerűségének változásáról, az ellenzék lehetőségeiről.

Závecz Tibor: Puzsér is potens jelölt, a trágárságra nem kívánok reagálni

A közvélemény-kutató szerint csak egy összellenzéki kihívónak van esélye Tarlós Istvánnal szemben. Csütörtöki nyomtatott lapszámunkban részletes interjút olvashatnak Závecz Tiborral, a Závecz Research ügyvezetőjével. A közvélemény-kutatót, politikai elemzőt nemrég keményen szavakkal támadta Puzsér Róbert független főpolgármester-jelölt, amiért Závecz szerinte nem megfelelően mutatott be egy kutatási eredményt, amely nem őt, hanem Karácsony Gergelyt hozta ki Tarlós István legesélyesebb kihívójaként.

Figyelmébe ajánljuk