A Fidesz zsebében van-e az Állami Számvevőszék?

  • narancs.hu
  • 2019. január 24.

Villámnarancs

A hvg.hu feltette a kérdést az ÁSZ főemberének, hogy a Fidesz bunkósbotja-e az ÁSZ.

A hvg.hu a Jobbikra és a Momentumra előszeretettel rászálló, (ex-)fideszes által vezetett intézmény főtitkárát faggatta hosszú interjúban: Holman Mária főtitkárnak nekiszegezték azt az ÁSZ működéséből nyilvánvalóan adódó kérdést, hogy a Fidesz revolvereként működik-e az állam legfőbb pénzügyi ellenőrző szerve. A hvg.hu újságírója megemlíti, hogy sokszor éri az ÁSZ-t az a vád, hogy beleszólnak a pártpolitikába, hogy a Fidesz bunkósbotjaként dolgoznak. E bunkósbot-funkciót erősen látszik igazolni például, hogy a Párbeszédet és a Momentumot akkor jelentette fel az ÁSZ, amikor beleálltak a kormány ellenes tüntetésekbe...

És akkor jön Holman Mária főtitkár határozott és meggyőző visszautasítása:

"Ismét határozottan visszautasítom, nekünk nem számít, hogy kormánypártról vagy ellenzéki pártról van szó, csak ellenőrzött szervezetek vannak. Az eljárásnak van egy folyamata, a Momentum észrevételei után tudtuk megírni a jelentést, és kezdeményeztük a költségvetési támogatás felfüggesztését. Most egy új eljárásban bekértünk olyan dokumentumokat, amelyek igazolják, hogy megvannak a közpénz törvényes elköltésének keretei. Ha ezt rendben találjuk, folyósítható a költségvetési támogatás."

Plusz egy bónusz kihátrálás a végére a Domokos László ex-fideszes ÁSZ-vezér ügyeivel kapcsolatban:

hvg.hu: Domokos László elnökkel szemben nem csak az volt a kifogás, hogy fideszes, hanem hogy éveken keresztül vett föl lakhatási támogatást, és azzal állítólag trükközött.

Holman Mária: Ez nem az ÁSZ hatásköre.

Figyelmébe ajánljuk