Házon belülről ismerték el, hogy valóban majdnem összeomlott a Honvédkórház sürgősségi centruma

  • narancs.hu
  • 2019. január 24.

Villámnarancs

A hvg.hu birtokába került az a levél, amelyet Burány Béla, a Honvédkórház sürgősségi centrumának hamarosan leköszönő, megbízott vezetője küldött a kollégáinak. A levélben Burány gyakorlatilag elismeri, amit elődje, Zacher Gábor tavaly augusztusban távozása okaként nevezett meg, vagyis hogy a Honvédkórház sürgősségi osztályán katasztrofális állapotok uralkodnak. Zacher kemény szavait a honvédelmi minisztérium persze sietett cáfolni, de Burány leveléből is az derül ki, hogy Zacher reális értékelést adott a tavalyi helyzetről.

false

 

 

A hvg.hu birtokába került, január 22-én kelt levélben Burány Béla ezzel kapcsolatban a következőket írja:

"2018. szeptember 1-én egy működésképtelen SBC-t vettem át: az orvos-létszám a gyógyítási feladatok ellátásához minimálisan szükséges szint felét sem érte el, úgyhogy nem volt érvényes szeptemberi orvosi beosztás. A szakdolgozói oldal is messze elmaradt az elégséges szinttől, mennyiségében és minőségében egyaránt. Az elengedhetetlenül szükséges betegmegfigyelő monitorok, vérgáz-készülék, lélegeztető gépek, illetve egyéb alapvető eszközök (pl. EKG-k, vérnyomásmérők, hőmérők, kapnometria, stb.) teljes vagy részleges hiánya, valamint tartós működési zavarai álltak fenn. Az SBC-n már alig maradt kihasználatlan tér, ugyanakkor több fontos működési elem nem, vagy csak részlegesen, és problémásán működött (pl. triázs-helyiségek, detoxikáló, veszélyes hulladék-raktár, oktatóterem, személyzeti tartózkodók/pihenők, stb.).

Burány a tavaly nyári állapotokkal kapcsolatban említi még az irodai háttér fél éves adminisztratív lemaradását és a munkatársak krónikus fáradtságát, kiégettségét, az intézmény vezetésével szembeni bizalomvesztését is - írja a hvg.hu. A lap továbbá említi, hogy Németh Szilárd, a tárca parlamenti államtitkára még a múlt héten is tagadta, hogy a Honvédkórházban válsághelyzet lenne vagy lett volna valaha is.

Figyelmébe ajánljuk