Balog Zoltánnak nem tetszik, hogy az indexesek a videójukban bemutatták, miként akarta lerázni őket a miniszter stábja

  • narancs.hu
  • 2017. május 23.

Villámnarancs

Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna.

Balog Zoltán kiakadt az Index tegnapi videóján, a miniszter szerint ugyanis a lap manipulál. Ezért felháborodott levelet írt az újságnak, és arra kérte őket, teljes terjedelmében közöljék azt. Az Index hétfőn, egy konferencián szerette volna megkérdezni a minisztert a CEU-ügyről, mert írásban és más fórumokon nem kaptak választ a kérdéseikre. Balog a konferencia előtt meg is ígérte nekik, hogy később válaszol, ami végül nagy nehézségek árán meg is történt. A rövidke kérdezz-feleleket azonban többórányi huzavona és szervezkedés előzte meg, és egy százméteres távfutás. Balog kommunikációs stábja ugyanis mindent megtett, hogy az Index riporterei elkerüljék a távozó minisztert, bár utólag arra hivatkoztak: egy másik stáb miatt távozott Balog a másik kijáraton (itt nyilvánvalóan a HírTv-re gondoltak, amelynek a riportere végül szintén eljutott Balogig, de a miniszter egyetlen kérdésre sem válaszolt, mondván, a főnökeik nincsenek túl jóban).

Az Indexnek végül a miniszter nyilatkozott is, ám a hercehurca is bekerült a videóba, amit mai levelében Balog igencsak sérelmezett: „Ön a tegnapi napon méltatlan és méltánytalan akciót folytatott ellenem, melyet egy manipulált riportban tett közzé, s ebbe belekeverte munkatársaimat is” – kezdte a miniszter a levelet. Majd hivatkozott arra, hogy az Index nem is akkreditáltatta magát a rendezvényre, és nem egyeztetett előre Baloggal (a konferenciára egyébként nem kellett regisztrálni, és Balog megígérte nekik, hogy a konferencia után válaszol a kérdésekre).

„A rendezvényen való részvétel helyett azon megbízás teljesítésével töltötte idejét, hogy munkatársaimat, akik jóhiszeműen és segítőkészen megfelelő interjúhelyszínt kerestek, – rejtett kamerával! – megfigyelje, hogy azután ebben a manipulált riportban megalázó módon, a beleegyezésük nélkül mutassák be tevékenységüket. Ezt munkatársaim nevében, akik velem ellentétben nem közszereplők, kikérem magunknak” – folytatódik a levél. Az Index újságírója erre pontokba szedve levezette, kik és hányszor mentek oda hozzájuk, arról kérdezve az újságírókat, miről akarják kérdezni a minisztert; vagy hogy a napról eltessékelték őket az árnyékos részre, mondván, majd „interjú közben ne kelljen hunyorogni”, holott valójában csak messzebb terelték őket onnan, ahol a miniszter elhagyta az épületet. És semmi sem történt rejtett kamerával, telefonnal rögzítették a furcsa eseményeket.

Figyelmébe ajánljuk