CEU-vezetőkkel „beszélget” majd Kovács Zoltán és Schmidt Mária a Terror Házában

  • narancs.hu
  • 2017.05.01 11:20

Villámnarancs

Akármi is lesz, azt a sok hazugságot most hús-vér emberek szemébe kell mondaniuk. Nem zárjuk ki, hogy lesz valami haszna.

Érdekes programról számol be a Schmidt Mária-féle XXI. Század Intézet Facebook-oldala.

A baloldal sírásója című programon – ami Schmidt közmédiás blogjában megjelent sorosista világ-összeesküvést leleplező agymenésének címét viseli – ott lesznek a Közép-európai Egyetem rektorhelyettesei, Fodor Éva és Enyedi Zsolt is. A másik oldalon pedig Kovács Zoltán kormányszóvivő, a Nemzetközi Kommunikációs Iroda vezetője (ő ugye a CEU-n végzett, még ha arra nem is emlékezett egy kormányinfón, hogy milyen diplomát is kapott), Maruzsa Zoltán, az Emmi felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkára és Schmidt Mária főigazgató (volt Soros-ösztöndíjas). A beszélgetést Tallai Gábor, a Terror Háza programigazgatója – és úgy általában Schmidt Mária jobbkeze – vezeti.

A beszélgetést azért tettük idézőjelbe

a címben, mert nem vagyunk biztosak benne, hogy egy ilyen programon, ezen a helyszínen és ezzel a moderátorral lesz lehetőség valódi beszélgetésre. Ugyanakkor kétségtelen, hogy Enyedi Zsolt szemtől szemben teheti fel a kérdést Maruzsa Zoltánnak arról, hogy milyen érzés a Magyar Tudományos Akadémia elnökével és a nemzetközi tudományos világgal szemben szakmainak álcázott politikai döntések mellé állni. Ilyesmire pedig nem volt lehetőség korábban, hiszen a CEU-val nem ült le tárgyalni a kormány.

Feszült hangulatú és mérhetetlenül szomorú esemény lesz,

az biztos. És azt a téves látszatot kelti majd, hogy Schmidt szövege (az esszé elnevezés itt nem lenne ildomos) alapvetően párbeszédképes és releváns. De persze nem zárjuk ki, hogy lesz valami haszna, hisz beszélgetni nagyszerű dolog.

Neked ajánljuk