Egy kép annak bizonyságául, hogyan gondolkodik Magyarországról két felelős politikus

  • narancs.hu
  • 2016. szeptember 24.

Villámnarancs

Egy magyar miniszter és egy miniszteri biztos: szórakoznak velünk, hülyének néznek.

Ha leltárba vennénk, mit adott a Facebook az emberiségnek, minden bizonnyal az elsők közt szerepelne az, hogy lehetővé tette, hogy közkinccsé váljanak azok a jópofa képek, amelyek régebben még véletlenül sem szabadultak ki a privát albumok lapjairól.

Az esküvők, a nyaralások, az új jövevény érkezése

vagy épp az iskolai és a vállalati rendezvények csak nagy ritkán válhattak közkinccsé – nem is hiányoztak az érintetteken kívül senkinek.

Ha ránéznünk az alábbi képre, máris érthető, miről van szó. Két vidámnak látszó ember pózol rajta, roppant elégedettek önmagukkal, hiszen – látszatra legalábbis – valami olyan, szigorúan magánjellegű eseményen vesznek részt, ahol a hangulat már a tetőfokára hágott: egy sportközvetítés csoportos kocsmai megtekintése és néhány korsó sör után, amikor már a heccelődésé, a humoré a főszerep, amikor egyre gyakrabban jönnek elő a „miért jobb a sör a nőnél” típusú poénok.

false

Amikor nincsenek gátlások a kamera láttán, épp ellenkezőleg!

Nem lehet kétségünk afelől, hogy naponta hasonló képek ezrei készülnek, s kerülnek fel a Facebookra; ilyenkor maximumra jár a nemzetköziség, tökmindegy, hogy Jimmy és Johnny, Leonyid és Iván vagy Dieter és Udo pózol. Ismeretlenül is egyértelmű, viccelődnek csak, nem vesznek komolyan semmit.

Akárcsak Zsolt és István,

Nyitrai és Simicskó, egy miniszteri biztos meg a honvédelmi miniszter.

A képet Nyitrai osztotta meg Facebook-oldalán, ezzel a szöveggel: „megvédjük az országot”.

A mostani közhangulatban ezt persze inkább úgy értelmezték, hogy „gyere büdös migráncs, megcsapunk” (a felháborodás nyomán Nyitrai már eltávolította a bejegyzést), ám szerintünk szó sincs erről. Sokkal rosszabb a helyzet: ez a kép annak a bizonysága, hogyan gondolkodik Magyarországról két felelős politikus. Patetikusabban: mi jelent számukra a haza?

Nos, ennyit. Jópofáskodást, viccelődést. És nehogy azt gondoljuk, hogy csak ők ketten ilyenek.

Figyelmébe ajánljuk