Ez már kóros: a Fidesz egyetemi tananyaggá tette a gyurcsányozást

  • narancs.hu
  • 2016. március 21.

Villámnarancs

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem „Közpénzügyek és államháztartástan” előadásán azt adták fel házinak, hogy sorolja fel az „elvesztegetett 8 év (2002–2010) magyar gazdaságának” jellemzőit.

A házi feladat további részében természetesen az Orbán-kormány mindezt helyrehozni igyekvő buzgalmát is részletezni kell. Az esetről beszámoló atv.hu azt írja, hogy „a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyik beadandó feladata néhány diáknál kicsapta a biztosítékot”.

Nyilvánvalóan a lógosokról lehet szó, hiszen az teljesen nyilvánvaló, hogy egy ilyen kérdés nem lehet a szövegkörnyezetéből durván kiragadott részlet. Azt, hogy valaki ilyen házi feladatot ad fel, nyilván megelőzte minden, a vonatkozó, a feladat megoldásához szükséges tudnivalókat tartalmazó tananyag átadása – a színvonalas oktatás maga.

Továbbá azt is tudja minden óvodás, hogy milyen firma ez a bizonyos Nemzeti Közszolgálati Egyetem – egy nettó Fidesz-kreatúra, ugyebár. Akkor mi csapta ki a biztosítékot? Min kell itt csodálkozni?

A lumpen hülyeségen mindig lehet csodálkozni. Az pedig, hogy mégis kicsapta, csak arról árulkodik, hogy épeszű embereket is vethet rossz sorsuk efféle egyetemekre. Az univerzális jó hír tehát az, hogy az ember nem születik eleve fideszesnek, csak azzá teszik, ha hagyja. Hát ne hagyja!

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.