Ezért szedte le, majd tette vissza Lázár hírhedt bécsi videóját a Facebook

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 9.

Villámnarancs

A 444 utánajárt, mi is történt a háttérben. Ilyen, amikor jön egy utasítás a Facebook-dolgozóknak.

Mintha csak tegnap lett volna! Ki ne emlékezne a választási kampány hajrájában Bécsből videón bejelentkező, rettegéssel teli Lázár Jánosra, aki egy egyébként teljesen békés bécsi kerületet a pokol bugyraként mutatott be, ékes kormányzati példaként arra, hogy lám, ezt teszik a migránsok, ha egyszer betelepülnek.

false

A 444 munkatársa elbeszélgetett a Facebook egyik magyar munkatársával, aki a hazai választási kampány idején a Facebook egyik moderátoraként dolgozott.

Lázár migránsokkal riogató videóját a Facebook a közösségi alapelvek megsértésére hivatkozva leszedte, majd néhány óra elteltével mégis elérhetővé tették. A magyar munkatárs ott volt, amikor mindez történt, és elmesélte a 444-nek mi is zajlott a háttérben:

„Miután leszedtük Lázár videóját, és a fejünk felett mégis visszarakták, jött egy utasítás, hogy az ő dolgaihoz, meg az Origo cikkeihez többet nem nyúlhatunk, hanem azokat rögtön tovább kell küldeni az írországi központba, és ott döntenek róluk” – mesélte.

A Facebook indoklása szerint bár Lázár videója gyűlöletkeltő volt, de volt hírértéke. Nem mellékesen Lázár a videó levétele után cenzúrát emlegetett, ezt szajkózta aztán a kormánypropaganda is, élénk színekkel megfestve a nyugati demokrácia alkonyát.

Ugyanakkor a 444-nek nyilatkozó magyar Fb-moderátor szerint a Lázár-affér után valakik kiokosították a kormány Facebook-brigádját:

„Azt lehetett érezni, hogy valamiért szinte egyik napról a másikra sokkal jobban kezdték érteni a magyar politikusok, hogy mi fér bele a Facebook szabályaiban, és mi nem.”

Figyelmébe ajánljuk