Gyerünk, lehet keresni másik strómant!

  • narancs.hu
  • 2016. december 27.

Villámnarancs

Nem az a baja, hogy tatár vagy muszlim, nem is az, hogy nő, csupán csak rosszul házasodott.

Nem ad kormányalakítási megbízást Klaus Johannis román államfő a december 11-i parlamenti választásokon győztes Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltjének, a tatár származású, muszlim vallású Sevil Shhaidehnek – írja az Index.

Az elnök december 27-én másik javaslatot kért a parlamenti többséggel rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) koalíciójától.

Johannis nem

kommentálta az elutasítást. Sajtónyilatkozatában csupán annyit közölt, hogy alaposan mérlegelte az elmúlt napokban a Sevil Shhaideh kormányfőjelöltségére vonatkozó javaslatot.

Lehet-e román miniszterelnök?

Lehet-e román miniszterelnök?

Fotó: MTI/EPA

A bejelentés válsághelyzetbe is hozhatja a roman politikát, Liviu Dragnea PSD-elnök ugyanis Shhaideh jelölésekor már pedzegette, hogy nincs másik jelöltjük. A mai visszautasításra reagálva Dragnea nyíltan, államfői felfüggesztéssel fenyegette meg Johannist. Úgy tűnik, nem csak a levegőbe beszél: a felfüggesztésnek jogi alapot nyújthat egy korábbi alkotmánybírósági határozat, ami kötelezi az államfőt, hogy fogadja el a parlamenti többség kormányfőjelöltjét – írja az Új Magyar Szó.

Johannis döntése

alkalmából egyelőre csak találgatni lehet, miért utasítja vissza Shhaideh jelölését: körülbelül kizárt, hogy szexista indíttatásból, azért, mert Shhaideh nő, elvileg megvan a szakmai kompetenciája, politikai múltja is, s tatár származása sem lehet akadály. Johannis maga a szász kisebbséghez tartozik. Liviu Dragnea jövőbeli miniszterelnöki ambíciói sem valószínű, hogy közrejátszanak, annál aggasztóbb lehet Shhaideh szír férjének politikai szerepvállalása, aki miatt több román politikus nemzetbiztonsági kockázatot emleget.

Akram Shhaideh

Damaszkuszban volt mezőgazdasági miniszter

1988 és 2010 között, majd mezőgazdasági tanácsadóként tevékenykedett a Konstanca Megyei Tanácsnál, román állampolgárságot 2015-ben szerzett. Ez eddig nem különösebben aggasztó. Román sajtóhírek szerint viszont a férfi a szíriai diktator, Bassár el-Aszad lelkes támogatója – írja a Transzindex –, a RISE Project munkatársai pedig le is fordítottak néhány posztot a politikus a közösségi médiában fellelhető oldalairól, ezekből az derült ki páldául, hogy a Hezbollahot (amit az EU-ban és az USA-ban is terrorszervezetként tartanak számon) a "szent háború" képviselőjének tartja, de akad posztjai között "Csak Isten, Szíria és Bassar!" kijelentés is.

Dragnea PSD-elnök szerint ez csupán „szekus propaganda”, az igazság az, hogy Johannisnak ő van útban.

Nos, ebben is lehet valami, hisz Dragnearól tudható, hogy priusza ellenére újra miniszterelnök akar lenni, amihez ugyan minimum törvényt kellene módosítani, de addig provizórikusan egy stróman is megtenné neki....

Forduljon hozzánk bizalommal! Egy szavába kerül, s holnap megvesszük bármelyik bukaresti focicsapatot.

Figyelmébe ajánljuk